Демерджиев от Брюксел: Готови сме да направим необходимото, за да докажем, че сме достоен член на Шенген

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:10 / 08.12.2022
914
"Въпреки разочароващото отношение от двете държави ние сме позитивни и вярваме, че ще завършим успешно този процес съвсем скоро.“ Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел, на което беше решено, че България и Румъния остават извън Шенгенското пространство след като не успяха да получат единодушна подкрепа - Австрия и Нидерландия наложиха вето.

"За нас е важно, че почти всички държави ясно разбират ролята ни за опазването на външната граница на Съюза и оценяват високо усилията ни в това отношение“, обясни Демерджиев.

Той посочи, че първата мярка, която ще приеме България се нарича конструктивен диалог. "Ние вярваме, че възможностите в това отношение не са изчерпани. Открити сме и сме готови да направим необходимото, за да убедим партньорите си, че можем да бъдем достоен член на Шенген. Ако този диалог не върви конструктивно, тогава ще обсъждаме други, различни мерки, но на този етап няма нужда“, подчерта Демерджиев пред NOVA.

Служебният министър допълни, че страната ни е срещнала много повече разбиране, подкрепа и конструктивни предложения, отколкото обратното. По думите му на този етап България ще отговори със същото.

"Австрия няма ясно данни откъде идват тези мигранти. Нашето становище и на комисията идват от Сърбия по линия на безвизовия режим. Неслучайно и самата Австрия казва, че оценява усилията ни високо, особено тези през последните месеци“, каза той.

Според Демерджиев мотивът на Австрия е, че Шенген не работи, но не заради България и Румъния, а първо трябва да се превърне в работещ преди да бъдем приети.

"Макар България да не е отговорна за проблемите на Австрия ние сме готови конструктивно да обсъдим тези проблеми и да търсим решението им“, заключи Демерджиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).