Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Демократична България" ще атакува Изборния кодекс в Конституционния съд
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 23.12.2022Коментари (0)640
©
“Демократична България" ще атакува промените в Изборния кодекс в Конституционния съд, ако президентското вето върху тях бъде отхвърлено от парламента, съобщават от пресцентъра на партията. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът Атанас Славов. За внасянето на конституционна жалба са необходими подписите на поне 48 народни представители. Славов обяви, че ДБ ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.

“Машинното гласуване е фикция, такова няма, то е отменено", заяви доц. Славов. Гласуването с машина и с хартия е неравнопоставено дори и заради това, че отрязъкът от машинния вот е 10 пъти по-малък от хартиената бюлетина. Има и противоречие между форма и съдържание - вотът с машина формално е машинен, но съдържателно не е. Нарушени са принципите на предвидимост и прозрачност на законодателството, нарушен е и принципът на обществено обсъждане, каза още Славов.

На упрека на Борислав Гуцанов от БСП, че промените отговарят на европейските ценности, доц Славов отговори: “Не е част от европейските ценности да имаме стотици хиляди недействителни бюлетини, организирани престъпни групи за печелене на гласове, частни охранители да влизат в изборните секции, а стотици хиляди гласове да бъдат контролиран вот". И призова депутатите за разумно съчетание на хартиеното и машинното гласуване, което да не унищожава машинното.

“Ще подкрепя ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, защото то е в интерес на цялото общество", каза преди това в изказването си от парламентарната трибуна депутатът от ДБ Надежда Йорданова. И призова партиите от “хартиената коалиция" да преразгледат поведението си и да подкрепят ветото.

Йорданова заяви, че промените в Изборния кодекс нанасят огромна тройна щета - сриват доверието в изборния процес, нарушават духа и буквата на закона и са демонстрация на политическо лицемерие.

Първо, с начина на приемането на промените в кодекса с неверни аргументи, с липсващи гаранции за спазването на правилата и за постигане на честен резултат, партиите от хартиената коалиция са взривили доверието в изборния процес.

На второ място, е бил нарушен и принципът на правовата държавата, който включва принципите на законността и на правната сигурност. Защото измененията в кодекса не са в резултат на прозрачен процес - БСП, ДПС и ГЕРБ са въвели 56 параграфа между двете четения, които на практика зачеркват машинното гласуване. А то е въведено след референдум, парламентарен дебат и парламентарно решение. С което се нарушава принципът на правната сигурност.



Още по темата: общо новини по темата: 113
15.03.2023 »
27.01.2023 »
24.01.2023 »
30.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: