Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Денков от Солун: С високите технологии показахме новото лице на България
Автор: ИА Фокус 22:13 / 16.09.2023Коментари (0)610
© МС
Повече от 1000 бизнес срещи между различни компании и готови проекти на български фирми, работещи или стартиращи партньорство в Гърция, са само част от резултатите, постигнати с българското участие в Солунския международен панаир. Тази година България е почетна държава участник в най-голямото търговско изложение в Гърция. "Показахме новото лице на България с високите технологии. Страната ни изглежда по съвременен и атрактивен начин за нашите съседи. Това е много добра основа за разговорите, които предстоят между правителствата на Гърция и България", заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който пристигна в Солун за закриването на Международния панаир.

Отличните отношения на България и Гърция на политическо ниво се допълват с големия потенциал за сътрудничество на икономическо ниво. Амбицията на българското правителство е да се работи усилено за развитието на коридора Юг-Север. Говорим за проекти за милиарди, затова първата стъпка е проектирането, заяви акад. Денков. Ресорните министерства – на финансите, на икономиката и индустрията и на транспорта и съобщенията, ще работят приоритетно по подготовката на проекти, които са в основата на реализацията на всяка инициатива. Допълнителна конкретика ще бъде обсъдена на предстоящата тристранна среща на премиерите на България, Румъния и Гърция следващия месец край Варна.

България и Гърция имат потенциала да създадат заедно енергиен и транспортен хъб в Югоизточна Европа, чието значение да бъде не само от регионален, но и от общоевропейски мащаб, заяви още премиерът акад. Николай Денков в речта си в конгресния център "Йоанис Велидис“ в рамките на официалната заключителна част на Солунския международен панаир. Министър-председателят открои стратегическото значение на партньорството между България и Гърция. Примери в тази посока са междусистемната газова връзка и терминалът за втечнен газ край Александруполис, в който България има 20-процентно участие. Страната ни има интерес и към плановете за бъдещото развитие и управление на гръцките пристанища Кавала и Александруполис. Наред с това инициативата "Sea2Sea“ има за цел да свърже българските пристанища на Черно море и река Дунав с гръцките пристанища в Егейско море чрез модерна транспортна, енергийна и комуникационна инфраструктура. На практика това би бил алтернативен път към Босфора и Дарданелите, посочи акад. Денков.

Българският министър-председател използва повода да отправи силно послание за солидарност с Гърция във връзка с тежките последици от наводненията в южната ни съседка. Премиерът напомни, че България също се сблъска със сериозно бедствие, причинило щети и жертви. Изменението на климата е глобално предизвикателство, което изисква общ отговор. Трябва да работим по-тясно заедно, да споделяме информация и технологии, да интегрираме нашите системи за прогноза за времето и за ранно предупреждение, за да предотвратяваме по-добре бедствия в бъдеще. Мога да ви уверя, че сме готови за такова взаимноизгодно сътрудничество, заяви още акад. Денков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: