Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутати от БСП към земеделския министър: Как защитавате българския производител извън споразуменията с ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 14:30 / 03.05.2023Коментари (0)722
©
От самото начало БСП споделя резервите на българската държава към стоките от Украйна, това е позицията на депутата от "БСП за България" Иван Иванов, който се обърна с въпроси към служебния земеделски министър относно вноса от Украйна, информира пресцентърът на левицата.

"Действително ситуацията с търговията със зърно е изключително сериозна и тя е факт от началото на войната в Украйна. Сътресенията в този сектор очевидно не могат да се преодолеят и към днешна дата. Факт е и че един разработен механизъм за търговия с Украйна се оказа изключително чуплив, защото при най-малкото сътресение даде изключително тежки поражения на целия пазар на зърно в една ситуация, която никой не очакваше да се случи." Това заяви от парламентарната трибуна Иван Иванов.

Той заяви, че още от самото начало българската държава е изразявала своите резерви по отношение на мярката, която ЕК взе за безмитен внос. Иванов посочи още, че производителите многократно са поставяли този въпрос и от "БСП за България" са следели тяхната позиция: "За съжаление, след отпушването на тази търговия, процесът не се урегулира – напротив, дисбалансите станаха по-големи", допълни народният представител.

Социалистът се обърна към служебния министър на земеделието Явор Гечев със следния въпрос: "Какво ще бъде нашето отношение във връзка с тези вече сключени договори, защото това на практика означава, че този внос ще продължи и до 5-и юни и след 5-и юни и по какъв начин ние, държавата, Министерството на земеделието в частност, ще наблюдава този процес и тези налични количества, които представляват близо половината произведена продукция от миналата година, ще бъдат по някакъв начин реализирани извън страната? Какво ще бъде отношението на държавата, като има такова изключение от забраната, която въвежда ЕК, което на практика заобикаля тази забрана?", попита от трибуната Иван Иванов.

Народният представител от "БСП за България" Манол Генов също зададе въпрос към служебния министър на земеделието Гечев: "Чухме много неща тук за ситуацията. Искам да попитам какви национални политики, вие като министър, може да предложите на Министерски съвет, с цел защита на българския пазар и с цел защита на българския производител, извън тези европейски споразумения и регламенти, които цитирахте пред нас?“, попита Генов.

От парламентарната трибуна Иван Иванов посочи, че днешната дискусия може да бъде включена в контекста за общите сериозни проблеми в българското земеделие, защото това, което се случва в момента, е следствие на години наред водена недалновидна политика в този сектор и най-вече на една неразбрана и неводеща до адекватни решения комуникация с ЕС и ЕК.

"Оказа се, че при най-малкото сътресение, българският фермер изпада в изключително тежко състояние и настоящата ситуация го доказва. Като тръгнем от ниските субсидии, които получаваме от ЕС и са далеч от средното европейско ниво и може би оттук-нататък нашият разговор с нашите партньори трябва да бъде на тази плоскост да стоим много по-твърдо в тази посока. Ситуацията е извънредна. Както се допускат отклонения от общите правила по отношение на редица страни, така трябва да се направи същия подход и по отношение на България“, посочи социалистът.

Той отбеляза необходимостта от систематичен подход: "Дали ще бъде с изграждането на инфраструктурата, дали ще бъде за коридори за зърно, дали ще бъде начинът, по който се урегулират точно как ще се внасят, импортират и облагат стоките от Украйна в случая. Друг е въпросът по какъв начин се води политиката на държавата по отношение на цените за краен потребител. Това е една изключителна важна тема, как да се намери балансът. Трябва да се постави въпросът по какъв начин се формират тези цени, какви са намеренията на нашите зърнопроизводители и чии интереси трябва да защитава държавата“, категоричен бе Иван Иванов.

Той изрази необходимостта от все по-голяма диференциация в земеделското производство и да се набляга на чувствителни сектори: "България трябва да защитава своите национални интереси, на своите производители и то на тези, които реално дават продукция, която се консумира тук в страната. Има много въпроси, които в най-кратък срок трябва да намерят отговори, защото ситуацията е изключително сериозна и непредсказуема в своето развитие".

"Тези средства, които се отпускат от кризисния резерв, как ще бъдат разпределени, на кого ще бъдат разпределени? Ще бъдат ли насочени средства към чувствителни сектори, дали ще се водят усърдни разговори с ЕК за още по-сериозно подпомагане на нашите земеделски производители? И в крайна сметка ще бъде ли ощетен българският потребител в тази ситуация? Това е основният въпрос – дали ще намерим подходящия баланс между това, което се внася от Украйна, което се произвежда в България, което се произвежда в ЕС, да бъде задоволен българският потребител и да не плаща безумната цена, която в момента му се иска?", посочи социалистът.



Още по темата: общо новини по темата: 274
25.03.2024 »
20.03.2024 »
07.03.2024 »
26.02.2024 »
20.02.2024 »
16.02.2024 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: