Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутати от БСП питат министрите: Защо спешно се закриват детски домове в настоящия локдаун?
Автор: Екип Varna24.bg 21:01 / 17.12.2020Коментари (0)1404
©
Какво налага спешното закриване на Дома за медико-социални грижи за деца "Мария Луиза“ в казанлъшкото село Бузовград и защо се прави, когато държавата е блокирана от извънредни мерки – това питат депутатите Георги Гьоков и Донка Симеонова министрите на здравеопазването и социалната политика.

22 деца ще бъдат отведени, неясно къде, а 25 души персонал остават безработни след 31-ви декември. Почти 70 % от настанените деца са със заболявания от целия спектър на медицинската патология – детска церебрална парализа, хидроцефалия, микроцефалия, вродени малформации, генетични заболявания, изоставане в умственото развитие и т.н. До момента ръководството на Дома не е уведомявано и подготвяно по никакъв начин за предстоящото закриване. Според депутатите обществото не е в достатъчна степен убедено, че деинституализацията е най-правилното решение, особено що се отнася до децата с тежки увреждания и лишени от родителска грижа, а и защото не вижда перспективата за тях.

"Закриването на Дома в Бузовград е поредното недомислено решение на Министерството на здравеопазването и правителството. Обгрижваните  деца с тежки увреждания и кислородна зависимост не са топка, която може да бъде прехвърляна от дом в дом.“, категорични са в позицията си  по проблема от БСП-Казанлък.

В Ковид-кризата  деца и персонал тихомълком напускат и старозагорските домове "Българка“, "Теофано Попова“ и "Мария Тереза“.

"Това оставя следи на пренебрежителност,  прибързаност, непрозрачност и  неадекватност. Надяваме се, че в дните преди Рождество Христово, двете министерства ще осъзнаят необходимостта от спешно ново решение за домовете, ще проявят конституционното си задължение за добра грижа и  нравственост и ще докажат, че животът на едно дете в държавен дом по време на пандемия може да бъде тяхна отговорност за медико, социално и образователно подпомагане“, написаха до министрите и техните структури жените-социалистки от област Стара Загора.

По думите им това закриване е равносилно на експертна негодност, на институционален застой и структурна небрежност. Клубовете на жените-социалистки от старозагорска област призоваха заседанието на Общински съвет-Стара Загора да приеме решение в интерес на децата и хората, които полагат грижи за тях. Преди седмица депутатът Георги Гьоков зададе въпроси  към социалния министър и за неясното бъдеще на децата от старозагорските домове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: