Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутатите гласуваха: По-скъпи цигари от догодина
Автор: Екип Varna24.bg 14:48 / 12.11.2015Коментари (26)5051
©
Цената на цигарите ще скочи след Нова Година. Това решиха депутатите с гласуваните промени на второ четене в Закона за акцизите и данъчните складове. Ако кутия цигари струва 4.40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия.

От 2016 година цигарите ще започнат да поскъпват бавно заради увеличение на акциза върху тях, решиха депутатите. Цената на евтините цигари ще се покачва по-бавно, а по-сериозно увеличение ще усетят пушачите на по-скъпите цигари у нас.

Поскъпването заради по-високия акциз ще продължи плавно до 2018 година. Според графика акцизът върху цигарите ще се повишава съответно на 38% от продажната цена от 1 януари 2016 г., 40% от януари 2017 г. и 42% от 2018 г. Вносител на промените е Министерския съвет. В подкрепа на поскъпването гласуваха всички парламентарни сили, освен депутатите от Реформаторския блок и БСП.

По време на дебатите депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов обвини вносителите в лобизъм:

"Съвсем уверено ще гласувам в отпадането на този параграф 22, защото влязохме в параграф 22. Спомням си, че по времето на социализма по разни партийни пленуми имаше формулировка, че всичко се прави в името на човека и за негово благо. Зевзеците задаваха въпроса: "А знаете ли кой е човекът?". И целият български народ знаеше кой е човекът. Сега тук чувам, че това се правело в името на хората. Кои са хората - кажете, за да ги знаем".

Социалистите също дадоха своите аргументи срещу поскъпването.

"Да погледнем какво се случваше в последните няколко години, като вдигахте акциза. Правехте го с цел да се подобри здравословното състояние на нацията, по думите на Дянков тогава. Увеличи се сивият сектор и намаля официалното потребление на цигари в България. Не се подобри здравословното състояние на нацията - не изпълнихте закона - част от тези средства да се превеждат на здравното министерство. И сега ще стане това - няма да подобрите здравословното състояние на хората, ще се увеличи контрабандата", коментира Корнелия Нинова от БСП.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни защо се налага плавно поскъпване и защо то е с по-малък скок за евтините цигари за сметка на по-скъпите:

"Съгласна съм, че всяко вдигане на цените на цигарите води до ръст на контрабандата. За съжаление обаче, повишаването на цените на цигарите не зависи от волята на това или което и да е друго правителство. Трябва да го направим. Единственото, което можем да направим срещу евентуалния скок в контрабандата, е това, което предлагаме - по-малко увеличение в ниския ценови сегмент и по-голямо във високия. Независимо че всъщност това означава стимул на потреблението на цигари в ниския ценови сегмент".

Съпредседателят на Патриотични фронт Валери Симеонов поиска поскъпването на кутия цигари да бъде равно за всички - и за евтините, и за по-скъпите цигари:

"Не знам защо всички забравят, че смисълът на акциза е да ограничава вредното въздействие на вредни навици като пушенето. Аз не виждам тази грижа към хората и народа, която ни е вменена като задължение на народните представители. Как се загрижихте за бедните пушачи, но не и за бедните непушачи? Смисълът на държавната политика е ограничаване на тютюнопушенето, а най-добрият начин за това е увеличаване на цените. И нека го направим пропорционално - както за евтините, така и за скъпите цигари".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Наще пушат по кутия на ден! Съответно дават средно по 300 лева месечно за цигари. Представете си колко хора пушат и колко пари отиват за цигари.
+1
 
 
И 100 лева да станат кутията! Стига с това пушене, на хората по света им дойде акъла, тук още като комини дими народа и после кампании за набиране на средства за операцията на тоя и ония от рак на дробовете....
+1
 
 
Ми не пушете цигари бе, е*ахти проблема, станали скъпи
-1
 
 
увеличенията, следват едно след друго, сигурна съм, че скоро ще обявят и други такива, като ток, вода, парно и още нещо ..... винаги е така, изчакват да минат изборите и после .... ай да ви е вътре
-1
 
 
И пак ще си пушим.Вдигнсха си заплатите а нас Народа кучета го яли.
0
 
 
Тия гадове са решили да ни довършат !!! Здравните права , за да ги имаш - плащаш 5 години назад , винетките - 97 лева , сега вдигат и цигарите !!! До кога ще търпим да се гаврят с нас ?! На такива статии не виждам върлите защитници на ГЕРБ !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: