Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дерматолог с ценни съвети за всички, които ще ходят на ски по празниците
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 26.12.2023Коментари (0)876
©
Необходима е грижа за кожата преди излагането ѝ на зимно слънце. Това каза дерматологът д-р Димитрина Серафимова.

Когато се планува зимна почивка, няколко дни по-рано трябва да се започне с по-интензивна грижа за кожата чрез хидратиране и омазняване. Препоръчително е и няколко седмици преди почивката в планината да се промени хранителният режим, който да включва повече прием на ненаситени мастни киселини, които могат да се набавят чрез консумация на риба, чрез растителни източници или прием на витамини, казва лекарката пред БТА. Всички препоръки за предпазване на кожата от едновременното въздействие на студ, слънце и сняг са валидни както за възрастните, така и за децата, допълни д-р Серафимова. Най-уязвима е кожата на бебетата.

Кожата през зимата

През зимата, когато хората са на краткотрайни почивки в планината, кожата изведнъж се оказва изложена на прекомерно предизвикателство, криещо рискове в няколко посоки – студ и ниска температура, още повече редуването на ниска и висока температура, което не е типично в ежедневието през другите сезони. Поради тези причини има опасност от измръзване на участъците от кожата, които не са защитени – нос, уши и ръце. При ветровито време има риск и от изсушаване на кожата, което също има неблагоприятни последствия, каза още лекарят. Ходещите в планината през зимата много се радват, когато има сняг и слънце, но забравят, че в края на лятото кожата им започва да се приспособява към по-слабо слънцегреене заради смяната на сезона. Не е за пренебрегване и отразяването на ултравиолетовите лъчи от светли повърхности, каквито са пистите и дърветата, отрупани със сняг.

 

Ниска температура, влажност и вятър

Не само ниската температура е отговорна за промяната на кожата ни, вятърът и влажността също допринасят, както и отразените в снега слънчеви лъчи. Околна температура под минус 10 - минус 15 градуса много по-трудно се толерира. При наслагване на вече изброените фактори дори и при температура от 0 градуса се получава по-неприятно въздействие. Кожата е първата, която трябва да поеме и да отрази неблагоприятните въздействия на околната среда и тъй като е в непрекъснат контакт с околната среда, е необходима добра грижа, каза още лекарят.

В периода на късна есен, особено ако има бърза и рязка промяна на температурата, броят на пациентите ни се увеличава, особено на страдащите от различни видове екземи или атопичен дерматит, допълни д-р Серафимова. За тях това е най-рисковото и най-проблемното време заради студа и влажността, особено ако има вятър.

Фотозащита на кожата през зимата

Защитата на кожата през зимата трябва да е дори по-висока от тази през лятото, защото през лятото в градска среда, на сянка или на закрито тя има някаква защита. Отивайки на планина, всеки се стреми максимално да се възползва от времето за почивка и да бъде навън, но освен шапка и ръкавици, не бива да забравя и фотозащитен крем, напомни тя.

Зимно изгаряне на кожата

В основата на зимното изгаряне на кожата е настъпващото през есента "изнежване" и екстремното ѝ и за кратко време експониране на сняг и слънце. Кожата няма време да се адаптира. През късната пролет и в началото на лятото кожата вече е подготвена за излагането ѝ на слънце и море. През зимата, след дълго престояване вкъщи или изобщо на закрито, рязката смяна на обстановката с много слънце и сняг, е рисков фактор.

Клиничните картини на изгаряне и измръзване се припокриват, като първият стадий е свързан със зачервяване, каза д-р Серафимова в отговор на въпрос може ли човек сам да разбере дали кожата му е изгоряла или измръзнала. По думите ѝ в първите стадии човек по-скоро не може да направи разлика между изгаряне от зимно слънце и измръзване.

Омазняване и овлажняване на кожата

Разликата между омазняване и овлажняване на кожата е огромна. В повечето случаи мерките за кожата трябва да са комплексни и да има редуване на кремове за омазняване и овлажняване, но така, че да бъде съобразено с типа кожа, която човек има, посочи още д-р Серафимова. По думите ѝ по-мазната кожа по-лесно се приспособява и по-лесно образува защитен филм. Хидратирането на кожата е свързано с набавянето на овлажняващи фактори, които проникват и в дълбочина, спомагайки за по-цялостна промяна и адаптиране и готовност на кожата да понесе промяна.

Светлата кожа през зимата

Светлата кожа през зимата е много по-уязвима от останалите, защото по начало е по-нежна, по-тънка и по-чувствителна. Светлата кожа няма защитната бариера, която дава пигментът меланин, за да може да се защити от ултравиолетовите лъчи. В планината, изложена на сняг и слънце, по-тъмната кожа е по-защитена отколкото светлата и чувствителна кожа.

Профилактика

Първото нещо, което препоръчваме, е профилактиката и когато се планува зимна почивка е добре няколко дни по-рано да се започне с по-интензивна грижа за кожата чрез хидратиране и омазняване, допълни тя. Препоръчително е и няколко седмици преди почивката в планината да се промени хранителният режим, който да включва повече прием на ненаситени мастни киселини – чрез риба, от растителни източници и чрез витамини. Някои от витамините, изпълнявайки ролята на антиоксиданти, подсилват антиоксидантната защита и минимализират ефектите на слънчевото изгаряне, посочи д-р Серафимова. Да не се забравя защитата на кожата чрез носене на шапка, ръкавици, маска или скиорски очила, напомни тя. Ако все пак има открити участъци кожа, два часа преди излагането на слънце трябва да се нанесе фотозащитен крем. Полагането на крема трябва да бъде регулярно, тъй като еднократното му нанасяне не е достатъчно да осигури защитата за цял ден.

Всички препоръки, които отправяме, са валидни и за децата, каза още д-р Серафимова и предупреди, че най-рисковата кожа е тази на бебетата. Силно препоръчвам на всеки преди да тръгне в планината да е сигурен къде отива и при какви условия, допълни тя.



Още по темата: общо новини по темата: 480
05.05.2024 »
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/80 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: