Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Детски учебници от Турция в джамиите у нас
Автор: Екип Varna24.bg 11:48 / 06.04.2016Коментари (1)1753
© bTV
Оказва се, че в джамиите у нас се използват детски учебници от Турция. Освен това, въпреки че от Главното мюфтийство отричат, джамията "Абу Бекир" всъщност е под тяхна юрисдикция.

В опит да отговори на въпросите дали през джамията в Пазарджик са минавали терористи и защо ДНСК повече от година не бута незаконните постройки около мюсюлманския храм, екип на bTV посети ромската махала в югозападния град.

"Дядо, аз терорист ли съм?" Председателят на джамийското настоятелство Яшар Мустафа се оплаква, че чувал всеки ден този въпрос от 2-годишния си внук. Яшар обвинява медиите, че заради внушенията, които правят, детето расте със съзнанието, че е терорист.

За опасност от ислямизъм в джамията "Абу Бекир" всъщност алармираха службите. С акцията си през 2014 г. ДАНС и прокуратурата посочиха джамията в Пазарджик като мястото, където се проповядва опасна идеология. Проповедникът Ахмед Муса беше обявен като човек, който помага на терористи да преминават през страната ни.

Тогава от Главното мюфтийство обявиха, че джамията е частна, не отговарят за нея и не знаят какво се случва зад стените ѝ. От инспекцията за строителен контрол пък разгласиха, че оградата и постройките около джамията са незаконни и започнаха процедура по принудителното им бутане. Днес постройките са на мястото си, а джамията всъщност се оказва под шапката на Главното мюфтийство.

Яшар Мустафа коментира, че храмът наистина е върху частна земя, но "с мюфтийството имаме добри отношения". Наскоро дори им изпратили книги от Ръководството на мюсюлманското вероизповедание у нас.

Книгите са предназначени за разпространение сред децата, обяснява Яшар. Сред тях обаче има и литература на турски език.

Върху една от детските книжки стоят символите не на българското Главно мюфтийство, а на турския Дианет. Това е институцията, която отговаря за мюсюлманското вероизповедание в южната ни съседка.

От главното мюфтийство не отговориха на покана техен представител да коментира казуса "Пазарджик", включително и как турска литература попада в български джамии.

Освен че подпомага дейността с литература, Главното мюфтийство дало и пари на джамийското настоятелство, за да започне узаконяване на оградата и постройките, разказва Мустафа. Същите онези постройки, които от ДНСК обявиха, че ще бъдат съборени.

Защо ДНСК не събаря незаконните постройки около джамията?

Яшар Мустафа показва предложение на пазарджишкия кмет Тодор Попов до Общинския съвет за продажба на общинската земя, върху която са разположени постройките. Секретарят на Община Пазарджик обяснява, че са продадени само 55 кв.м земя - част от имот, в който Яшар Мустафа и общината били съсобственици.

Сделката била рутинна, тъй като общината така или иначе не може да ползва тази площ. Незаконното строителство около джамията е приключило преди 2012 г. До тогава само ДНСК е проверявала, не и общината. От строителния контрол така и не отговориха защо преди година обявиха, че ще бутнат незаконните постройки, а те още стоят.

Междувременно става ясно, че документи в община Пазарджик категорично опровергават твърдението на Главното мюфтийство, че джамията не е под тяхната юрисдикция.

Тъкмо те са регистрирали дейността в храма и през 2008 г., и през 2015 г. Районният мюфтия на Пазраджик Абдуллах Салих е бил опълномощен от главния мюфтия да представлява джамията "Абу Бекир" пред общината.

Спирка по пътя на терористите ли е Пазарджик?

Преди дни пред bTV експертът Алекс Алексиев беше категоричен, че в джамията в Пазарджик се извършва опасна дейност.

"Това си е пропаганда на "Ислямска държава". Така че ако стане нещо, ще стане там. Тези хора съвсем са се разпасали! И преди, и сега там се извършва активна пропаганда на насилие срещу немюсюлмани", заяви експертът по радикален ислям.

Яшар Мустафа допуска, че е възможно Ахмед Муса да е помогнал неволно на бойци на "Ислямска държава" да преминат от България към Турция за Сирия.

По думите му няма как хората от ромската махала в Пазарджик да знаят кой е терорист и кой не е. "Идва, моли се, ще хапне нещо, ще почива няколко часа и си заминава", казва той. "Ние не ги питаме какъв си, що си", допълва Мустафа.

Вярващите в Пазарджик - между Фидел Кастро и Бин Ладен

За да убедят хората, че мюсюлманите са безопасни, Яшар е поканил полицията да праща свои хора на молитвите им. Засега никой не приел поканата.

Вярващите се възмущават, че са преследвани от властите, само защото са набожни хора.

Дават пример, че наркоманите са оставени да правят каквото си искат в квартала, а тях ги проверяват непрекъснато.

Мъж с традиционно дълга брада споделя, че преди акциите и шума в медиите са го наричали Фидел Кастро, а сега му казват Бин Ладен.




Още по темата: общо новини по темата: 17
19.02.2021 »
03.05.2019 »
29.11.2017 »
22.04.2017 »
23.07.2015 »
31.03.2015 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Сине,какъв икаш да станеш ?!!! Ами може би лекар или адвокат. Не бе - сапун или веро ?!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: