Детските градини развиват уменията на децата за живота

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:31 / 07.09.2010
417
Детските градини се възприемат като лаборатории за развитие на умения за живота. Очакванията на повечето българи са забавачките да създадат основа и предпоставки за изграждане на успешни навици у децата, в това число и учебни. Този извод направиха социолозите от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Според 49% от анкетираните основната функция на забавачките е да бъдат благоприятна среда, в която да се откриват способностите на детето и да се изграждат уменията му за живота. Ролята на градините се хиперболизирала от бедните, нискообразованите и представители на етнически общности, които съзнавали, че сами трудно могат да бъдат успешен модел на поведение, коментират от НЦИОМ. Според 36% от анкетираните забавачките трябва да учат децата на ред и дисциплина.

2/3 от българите смятат, че е добре децата да тръгват на детска градина още на 3 г. Представителите на маргиналните прослойки пък настоявали децата им да постъпват в детско заведение колкото се може по-рано. Едва 1% от анкетираните смятат, че децата изобщо не трябва да ходят на забавачка.

Аргументът им е, че не могат да покриват таксите. По-заможните българи смятат, че децата трябва да тръгват на детска градина от 4-годишна възраст.

82 процента от анкетираните очакват държавата да поеме разходите за храна на социално слабите деца в забавачките.

Източник: в. "Новинар"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време пл...
Борисов: В момента България няма посока, ние няма какво да предло...
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).