Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диана Димитрова, психотерапевт: Нарцисистите привличат хората с травма на подчинение, на отхвърляне
Автор: Живко Кръстев 13:33 / 20.09.2023Коментари (0)1203
©
Причините мъжете да напускат дома на родителите си на по-късна възраст от жените могат да бъдат от различно естество. Една от тях е по-слабият интерес от тяхна страна да създават семейства на тази възраст. Това каза клиничният психолог и психотерапевт Диана Димитрова в предаването "Човекът на фокус“на Радио "Фокус“.  

По думите й мъжете обикновено проявяват по-практично мислене от това на жените. "Фокусът на младите мъже пада върху изграждане на кариера и печелене на пари“, посочи Диана Димитрова.  

Данните от проучване на "Евростат“ показват, че водещ фактор е и нежеланието за поемане на отговорност от страна на мъжете. "Представете си един свръхпротективен родител, който изземва отговорностите на детето, казвайки "Остави, аз ще направя повечето неща, ти ще го правиш на по-късен етап“ – детето става несправящо се“, обясни психологът.  

При жените се наблюдава желание да отделят семейството си от това на родителите и обикновено под техен натиск младото семейство предприема такава стъпка.  

Диана Димитрова отбеляза, че все по-често се наблюдава тенденция жените да вземат решение за раздяла. "Когато мъжете имат семейство, това за тях е основната идея и дори да не се чувства много добре, те остават там. Причината, поради която те не искат да излязат, е усещането за провал“, обясни клиничният психолог.  

Често травмите от детството пречат на създаването на здрави взаимоотношения в бъдеще. Страхът от изоставяне и отхвърляне е най-често срещаната, посочи Димитрова. "Често травмата от усещането за отхвърляне идва от родителите несъзнателно. Повечето хора се свързват във връзките си през травмите и не осъзнават това“, обясни тя.  

Нездравословният егоизъм също влияе негативно върху отношенията, посочи Диана Димитрова. "Когато си емоционално обвързан с партньора, почти е невъзможно да определиш границата, защото нарцисистите привличат хората с травма на подчинение, на отхвърляне и изоставяне. По този начин се утвърждават. Човекът с подчинение пък има нужда някой да го контролира. Те са в токсична връзка“, обясни психологът.  

Ако връзката не е била достатъчно стабилна и здрава, появата на дете би я пропукало още повече, заяви Диана Димитрова. "Започват да се правят компромиси, трупане на вътрешен гняв към другия. Но ако детето се появи, когато има здрави и хубави отношения и двамата партньори са щастливи и се чувстват свободни и успешни един с друг, тогава детето заздравява, защото вече има здраво положена основа“, обясни тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: