Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диана Ковачева: Е-бележките за учениците създават бюрократични проблеми
Автор: Екип Varna24.bg 11:22 / 07.11.2023Коментари (0)503
©
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин Цоков, на здравеопазването Христо Хинков, на електронното управление Александър Йоловски, както и председателите на ресорните парламентарни комисии по образование и здравеопазване - Красимир Вълчев и Костадин Ангелов заради многобройните жалби, сигнали и постъпила петиция в институцията от родители, учители, граждански организации, лични лекари и специалисти, които са недоволни от новите електрони извинителни бележки за ученици.

Всички са обезпокоени от неефективна система и недобре обмисления подход за извиняване на отсъствията на учениците, съпътстван от административни и финансови тежести за родителите. Причината е, че вместо да им спести време, усилия и разхождане от едно място до друго за лист хартия, процесът по издаване на дигиталната извинителна бележка на практика допълнително бюрократизира и изнервя всички участници по веригата.

Родителите с основание твърдят, че това нормативно изискване не е съобразено с действащата здравна система и дори детето им да оздравее по-рано, то трябва да се съобразява с посочения в е-бележката срок. Зад призива им за качествена електронна услуга застават Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Омбудсманът описва и най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват участниците по веригата. Един от тях е, че издаването на бележки не попада в основния пакет дейности, които се покриват от бюджета на здравната каса, така таксите самоопределени от личните лекари варират от 2 до 10 лв.

Друга трудност при издаването на бележките е амбулаторният лист, за който се изисква изрично присъствие на детето, много често леките сезонни вируси не налагат специална медицинска помощ, а детето да си остане за 2-3 дни вкъщи.

Проблем, особено при по-тежки метеорологични условия, е когато детето и личният лекар се намират в различни населени места, както и че тези бележки не се издават от специалисти, от болнични заведения и от спешните центрове заради липсата на електронна връзка със системите на училищата.

Сред проблемните също е недобрата интернет свързаност на връзките в системите или когато бележките не са отчетени от системата на училището и родителят отново се налага да посети личния лекар.

Проблем е, че бележка се изисква дори при профилактични прегледи при определени специалисти, например - ортопеди.

Родители недоволстват и от факта, че отивайки при специалист им се издава хартиен амбулаторен лист, с който те отново трябва да се върнат при личния лекар за извинителната е-бележка. Отделно на това пред кабинетите на личните лекари чакащите са много, което допълнително изнервя всички пациенти.

За да се разрешат част от проблемите омбудсманът настоява краткосрочните отсъствия на детето, които здравословно не налагат по-дълъг период на отсъствие, да се извиняват по уважителни причини с бележка-потвърждение от родител, а електронните бележки по медицински причини да се изискват само след обстоен медицински преглед за по-продължителен период на отсъствие.

Освен това омбудсманът обръща внимание и на необходимостта от годишен лимит за отсъствията на учениците, а срокът на отсъствията в дни да се определя след изслушване мнението на всички страни.

"Този подход би изградил и доверителна връзка на училището с родителя и ще подобри комуникацията им, защото електронните дневници и съобщенията до родителите ограничиха до известна степен живата връзка между учител и родител“, пише проф. Ковачева.

Тя настоява още и за отпадне на формалното изискване за "носене“ на контактни бележки, което допълнително нагнетява напрежение по веригата.

"Издаването на медицинска бележка на дете/ученик при отсъствие от детско заведение/училище, поради заболяване, да бъде включено в пакета дейности по медицинска експертиза, гарантирани от бюджета на НЗОК“, е друга препоръка на обществения защитник.

Проф. Ковачева алармира отговорните органи в спешен порядък да изготвят промени в наредбата за приобщаващо образование от 27 октомври 2017 г., в Наредба №3 от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини и Наредба №26 от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и кухни и здравните изисквания към тях, които да позволят извиняването на краткосрочни отсъствия по медицински причини от родител, като се синхронизират нормативните изисквания за допустим брой отсъствия.

"Като омбудсман винаги съм подчертавала важността на дигитализацията, с която трябва да се осигурят лесни, достъпни и надеждни процедури за гражданите, но това трябва да стане след апробиране на електронните системи, след анализ на рисковете и предизвикателствата, което ще даде възможност гражданите да не стават за пореден път участници в експеримент“, подчертава общественият защитник.

Освен това Ковачева обръща внимание още, че системните отсъствия могат да се дължат и на немедицински причини - уязвимост, бедност, отдалеченост от училището, липса на транспортни връзки, което изисква други комплексни мерки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: