Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дигитална платформа ще помага на тийнейджърите да се предпазват от кибератаки и онлайн тормоз
Автор: Пламена Николова 17:13 / 31.05.2021Коментари (0)1111
©
Пандемията от COVID-19 ни принуди да прекарваме повече време онлайн и промени начина, по който работим и общуваме. Новото нормално носи нови възможности, но в същото време поставя тийнейджърите в риск в дигиталната среда, като кибератаки, тормоз и фалшиви новини. За да разпознават и да се справят с тези заплахи, младежите се нуждаят от конкретни умения, знания, нагласи и ценности. За да помогне на тийнейджърите да развият своята дигитална грамотност и да ги насочи да навигират безопасно в дигиталната среда, УНИЦЕФ България стартира кампания "Ново поколение с критично мислене“.

Освен да повиши информираността и да окуражи децата и младите хора да развиват критично мислене, кампанията представя и възможни решения в отговор на тези предизвикателства. По идея на младежите и с тяхно участие, УНИЦЕФ България планира да създаде иновативна дигитална платформа, която ще помогне на децата и младите откриватели в дигиталния свят, които имат нужда от навигация и компас, за да развият критично мислене и умения, необходими за функционирането през 21 век. Платформата "Cyber Survivor“ има за цел да научи подрастващите как да се предпазват от кибератаки и онлайн тормоз, както и да разпознават фалшивите новини. Платформата ще овласти тийнейджърите да създават собствено съдържание и да предоставят собствени решения и как да вземат информирани решения онлайн. 

Множество интерактивни функции – онлайн игра, куизове, видеоклипове и др., ще подкрепят тийнейджърите да учат, докато играят, да създават безопасни профили в социалните мрежи, да избягват кибератаки, да разпознават и докладват фалшивите новини, да избягват онлайн тормоз и да реагират на него. Също така тя ще им помогне да разберат как да се предотврати участие в инциденти и неетичното им отразяване, как да създават собствено съдържание, без да се излагат на опасност.

Проблемите и възможните решения бяха набелязани и приоритизирани от младежи в България в рамките на иновативния дигитален хакатон, който УНИЦЕФ и партньори проведоха през 2020 г. "Детският фонд на ООН продължава да работи с младежите и да достига до техните връстници и групите им на влияние. Планира се също чрез обучения на живо УНИЦЕФ да достигне и ангажира младежи от уязвими общности за развитие на техните дигитални умения“, заяви Саня Саранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България. 

Кампанията е подкрепена от Посланиците на добра воля на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова и певецът Владимир Ампов-Графа, както и от редица други известни лица и инфлуенсъри – Алекс и Дани Петканови, Йоанна Темелкова, Ники Илиев, Павел Колев, Ицака, Михаела Филева и др. 

По случай деня на детето – 1 юни, и през целия месец юни, когато отбелязваме "Месеца на родителите“, УНИЦЕФ планира редица активности на тази тема. Целта е да научим какъв е опитът на родителите, които продължават всеки ден да "оцеляват“ в онлайн пространството и да отглеждат критично мислещи млади хора от новото дигитално поколение. 

В рамките на кампанията на УНИЦЕФ за дигитална грамотност и онлайн безопасност започва и набирането на средства в подкрепа на платформата.  

Всеки може да подкрепи създаването на “Cyber Survivor" чрез дарение към УНИЦЕФ по следните начини:

·         онлайн на dari.unicef.bg

·         месечни дарения чрез SMS от 5 или 10 лв. с изпращане на SМS с текст 5 или 2х5 на номер 1021. ДДС и такси не се начисляват на абонатите на всички мобилни оператори.

·         по банков път на  дарителската сметка на УНИЦЕФ България: IBAN BG34RZBB91551065034919.   

От празника на детето УНИЦЕФ България ще е във Варна

Екип на УНИЦЕФ България ще бъде във Варна до края на август, за да разказва актуалната им кауза, свързана с дигиталната грамотност, както и за платформата и как тя ще помага на младежите. Екипите "Шампиони за децата“ ще бъдат на ключови места в града, сред които централната градска алея, Фестивален и конгресен център, Морската градина, а през юли и август и в Гранд Мол Варна. Всички, които искат да подкрепят организацията в този процес или да зададат своите въпроси към екипите, ще може да ги разпознаят по брандираните облекла, баджовете и широките им усмивки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: