Димитър Димитров: Кадри от Африка и Индия ще помагат на туристическия бизнес у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:00 / 31.03.2017
1264
Недостигът на кадри за туризма и тази година ще е проблем за бранша, смята Димитър Димитров - председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич. Той обаче е оптимист за сезона. Ето какво сподели той пред Радио Варна:

- Каква е вашата прогноза за тазгодишния сезон?

- Рано е още за прогнози, обаче съм оптимист тази година, защото има ръст 6-7 процента спрямо предходната година на всички видове туристи в голяма част от Европейския съюз и Русия. Борсите продължават до 20-ти април, така че съм оптимист за сезона. Прогнози в момента не мога да дам, но към днешна дата добре вървят ранните записвания между 7-8 процента.

- А проблемът с кадрите?

- Той е от много години, така че продължаваме да се справяме. Наши колеги са в Украйна, Беларус и Молдова, за да наемат стажуващи, които ще работят за сезон 2017 при нас. Оптимисти са. Тази година очакваме помощ и от екзотични държави като Африка и Индия. Да се надяваме, че ще изкараме добър сезон. За нашето Черноморие ще работят хора от Украйна, Беларус и Молдова.

- Промени в заплатите да се очакват ли?

- Разбира се, но не драстично. От предходната година сме направили пакетните цени, поради тази причина няма как драстично да увеличим заплатите, но се работи в тази посока. Между 7-15 процента ще се увеличат заплатите за позициите готвач, помощник-готвач и рецепционист. Заплатата на рецепционистите е между 700 и 900 лева. Готвачите получават 1000-1200 лв., говоря за брутни заплати. Естествено има настаняване, храна и прочие.

- Можем ли да кажем, че за поредна година в България няма достатъчно кадри за туризма, защото не са добре подготвени, или защото отиват в чужбина да работят?

- Имаме кадри, има действаща гимназия и Международен колеж. На практика не можем да дадем високи заплати. Очакванията на учащите не се оправдават и затова търсят реализация навън. Може би има причини и при нас.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).