Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Директор на инспекцията по труда: Важно е какво пише в договора, а не какво ви е обещал шефът
Автор: Цвети Тончева 16:01 / 16.01.2024Коментари (1)765
©
Когато става дума за заплащане, хората се оплакват. Това каза в интервю за Plovdiv24.bg Атанас Чернаев, директор на инспекцията по труда в Пловдив. 

"Имаме констатирани нарушения със заплащането на труда, които са основно по сигнали за неплащане на последните трудови възнаграждения. А хората, според мен, си познават правата сравнително добре, особено когато става дума за заплащане на трудово възнаграждение. Проблемът е може би, че сигналите, които подават стават в момента, в който вече не работят в предприятието.

Дали се страхуват, или се надяват нещо по-добро да се случи, това вече е индивидуален въпрос за всеки един. Но когато говорим за заплащане, Инспекцията по труда може да проверява това, което е договорено между работник и служител официално. В трудовия договор е договорена основната заплата, договорени са и допълнителните възнаграждения с постоянен характер, за професионален опит и прослужено време, тъй нареченият “клас" от едно време", поясни Чернаев.

По думите му, в Кодекса на труда, съответно в наредбите е пояснено как става изчисляването и заплащането на нощния труд. Това са неща, които ако не са договорени, ги има определени в нормативен документ.

"Но трябва да се има предвид, че за всяка устна уговорка, която се прави и не остава писмена следа, след това трудно може да се докаже, даже е и невъзможно да се претендира. И ако в договора пише, че заплатата е 1000 лв. или минималната, която сега вече 933 лв., то претенциите могат да бъдат за тази заплата", обясни още експертът.

При подаването на сигнали тогава, когато вече не си на работа, особено пък когато става дума за работа без трудови договори, изключително трудно, дори е невъзможно да се докаже, че човек е работил.

"Ако дойда тук и ви заваря че работите нещо, е едно, ако ми кажете, че сте работили преди един месец, реално погледнато е съвсем друго. Така че сигналите, които получаваме, са в по-голямата си част свързани със заплащането на труда, но пак казвам, това са единични случаи", добави Чернаев.

За тези, които са работили без договор, там даже няма и основата, или базата на която да се стъпи, за да се търси не само от Инспекцията, но дори по съдебен път. В такива случаи трудно може да се докаже, че нещо е дължимо и какво точно е дължимо.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Здравейте, какво направиха Инсп.по труда, като не ни бяха изплатени по 5 заплати от МЦ Хипоталамус - нищооо, ходиш по мъките и нищо не направиха!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Денят на Ботев
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: