Директор обикаля села, за да връща децата в училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:57 / 02.11.2016
710
В "Мисия образование" екип на Нова тв се срещна с директор на училище, който обикаля села, за да събира отпадащите ученици от класовете.

Това е разказ не за отрицателната статистика, а за това как се излиза от нея. Как лепнатите етикети с надпис "Не мога" или "Не искам" могат да бъдат отлепени, а на тяхно място да бъде залепен друг, на който пише "Успех".

В началното училище в Бяла Слатина са открили рецептата срещу отпадането на учениците, въпреки че децата живеят в рискова среда. Там учат 158 деца и нито едно напуснало клас. За директора извинителната бележка от лекаря не е достатъчна. Затова при всеки такъв случай ходи на домашна проверка.

Тази практика работи от няколко години. Борбата на учителите е за всяко отделно дете, защото то е човешка съдба, а не просто делегиран бюджет.

Мусияна е на 9 години и в нейния свят училището е всичко. Докато не се появят проблемите на големите. Тогава училището отстъпва място на гледането на крави - за един месец. Тя и сестричката ѝ са сред децата, които педагозите са успели да върнат в клас.

"Тези деца от началото на учебната година не идваха на училище, звъняхме на родителите, един път беше изключен, един път затваряха телефона. Една от учителките на няколко пъти ги посети и накрая в неделя отидох, видях се с бащата", разказва директорът на училището Евгени Ангелов.

След като децата се върнат в клас, всички им помагат да наваксат с допълнителни часове. Така се случват нещата в това училище в Бяла Слатина. Хиляди други деца обаче един ден просто не отиват на училище и никой не ги връща обратно в клас.

Така през 2015 г. училище са напуснали 3600 деца, колкото е населението на Ивайловград, например. На тези деца се слага етикет "Отпаднал", а причините за това са различни - липсата на пари, липсата на ценности, а често и липса на разбиране вътре в системата.

Избираме нашия разказ да завърши с друг прочит на статистиката - за миналата година от училище са отпаднали 3600 деца, но само преди 10 години те са били 8500.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).