Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Директорът на ПСС Емил Нешев призна, че от 530 планински спасители, само 47 са на щат, другите са доброволци
Автор: Екип Varna24.bg 21:16 / 03.01.2023Коментари (0)737
© bTV
Планинската спасителна служба (ПСС) е част от състава на Българския Червен кръст. Към днешна дата службата разполага с 530 лицензирани правоспособни спасители, едва 47 от тях са щатни служители и поддържат базите на ПСС в различни райони на страната. Останалите спасители са доброволци, те не получават заплащане. Това стана известно от думите на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев в ефира на bTV.

"Времето за транспорт е дълго и бавно при спасителни акции в планината. Затова е нужно да има въздушна помощ", коментира директорът на спасителната служба към БЧК Емил Нешев след спасяването на двама туристи и смъртта на други двама.

"Едната акция продължи 9 часа, а другата - повече от 12. За някои от колегите беше повече от 20 часа. Акцията в Пирин на практика продължи 7 дни от 26 декември до вчера. Хората бяха някъде постоянно в някаква акция, на моменти имаше по две наведнъж. Хеликоптер би променил нещата“, каза още Нешев.

Той коментира и двамата загинали туристи в планината. По думите му теренът е бил хлъзгав и затова се е стигнало до трагедията.

Нешев заяви, че времето е хубаво, но условията в планината като терен и многото почивни дни водят до много акции. Той поясни, че за миналата година ма 168 акции, за началото на тази има четири.

"Около 500 доброволни планински спасители в страната са денонощно на разположение и в готовност да излязат да окажат помощ, ако се наложи. За миналата година акциите са 168 с оказана помощ на 187 пострадали. Това е само във високата планина. Не коментирам въобще случаи по ски зоните“, каза още Нешев.

По думите му много трудно е да събереш спасители в работен ден. Той даде пример с последните случаи на спасителни операции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци. Знам какво е да вдигнеш на крак в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в делничен ден, добави Емил Нешев. По думите му държавата трябва да има ясна визия какво иска да постигне по отношение на спасителните операции не само в планината. 

"Няма закон, който да подпомогне тези доброволци, няма закон, който да позволи освобождаването им от работа, когато отиват да спасяват в планината", добави още той. 

Планинското спасяване е скъпа дейност, всяка спасителна операция има разходи. Получаваме държавна субсидия, но тя е недостатъчно, обясни директорът на ПСС. Той апелира туристите да си правят застраховки, които да покрият евентуални разходи за спасителните акции. Неговите наблюдения сочат, че около 20 процента от хората, спасени в планината, имат застраховки. Останалите заплащат в брой част от сумата за проведената операция, но има и такива, които не откликват на такава молба, обясни още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: