Дискутират как може да се предпази имунното здраве на българите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:08 / 26.04.2021
1011
На 29 април се отбелязва Световният ден на имунологията, една от най-динамично развиващите се съвременни науки.  Много от епохалните научни открития през последните десетилетия са направени от имунолози-нобелисти - за фагоцитозата, комплемента, кръвните групи, имунологичната толерантност, Главния комплекс на тъканната съвместимост, контрола на имунната система, моноклоналните антитела, ролята на дендритните клетки в придобития имунитет.

За първи път Денят на имунологията е отбелязан в Европа през 2005 г. по предложение на Стивън Кауфман, тогавашен президент на Международната асоциация на имунологичните дружества. От 2007 г. това събитие се чества и от световната имунологична общност. 

Седмицата преди 29 април е посветена на първичните имунни дефицити (ПИД) – вродени дефекти на имунната система, които се проявяват с чести, хронични и рецидивиращи инфекции, както и с развитието на автоимунни и злокачествени състояния. И днес значението на имунологията за опазване на индивидуалното и общественото здраве е голямо.

Безпрецедентната епидемия от КОВИД-19 постави редица предизвикателства пред имунолозите в целия свят – създаването на прецизни тестове за диагностика и проследяване на заболяването, генериране на модерни и ефективни ваксини, проучване на развитието на заболяването и продължителността на имунния отговор след преболедуване и ваксиниране.

Смисълът на този ден е да обърнем отново внимание на значимите имунологични постижения за напредъка на медицината, да подчертаем необходимостта от съхраняване на имунното ни здраве и развитието на политики за неговото усъвършенстване.

На 29 април всички имунолози в света се обединяват, за да  представят достиженията в клиничната имунология пред обществеността, значението й за развитието на медицината и биологията при диагностиката и лечението на редица заболявания с участието на имунни механизми - инфекциите, имунните дефицити, туморите, автоимунните болести, алергиите, трансплантационните и репродуктивните нарушения.

Българска асоциация по клинична имунология (БАКИ),Секция "Имунология" при СУБ и Експертен съвет по клинична имунология организират онлайн дискусия "Политики за опазване на имунното здраве на гражданите на България. Къде сме и какво можем да направим в бъдеще?". Тя ще се проведе на 29 април от 12 до 14 часа.

"Нека в Световния ден на имунологията да споделим отново с широката общественост колко важна е имунологията за човешкото здраве не само в национален, но и в световен мащаб и да утвърдим заедно с експертните гласове от нашата общност необходимостта от постоянна и целенасочена политика за опазване на имунното здраве", казват организаторите.

В дискусията участие ще вземат главният координатор на ЕС по клинична имунология проф. д-р Мариана Мурджева, омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева, председателят на БАКИ и член на ЕС по клинична имунология проф. д-р Елисавета Наумова, съпредседателят на секция "Имунология" при СУБ и член на УС на БАКИ проф. д-р Мария Николова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).