Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диян Стаматов: Учениците не са доволни от бързата ми реакция, защото се възпира една нова и интересна част от забавлението им
Автор: Йоланда Пелова 12:29 / 12.10.2022Коментари (0)1140
©
Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Опасна нова мода сред учениците. Става въпрос за никотинови дъвки. За това сигнализира председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов. Как научихте за тази опасна тенденция и защо я определихте като такава?


Вече е много лесно да се установи в училище, когато започват часовете или междучасията учениците си подават едни малки нови работи, които изглеждат като дъвки, с този размер. И вече без никакво притеснение започват да ги ползват. Иначе, опаковката е колкото една цигарена кутия, лесно достъпно е за закупуване от абсолютно всеки един човек в павилионите за алкохол и цигари. И когато в сутрешните часове на деня учениците започнат да изглеждат малко по-шумни от обикновеното, това много лесно може да бъде установено. Неприятното е, че когато бива използвано от малки ученици, имам предвид 7-и, 6-и, 5-и клас, това би могло да доведе до неочаквани и непредсказуеми последици. Най-общо казано тези дъвки в нормалния свят са разрешени за хора над 18 години. В България също има този стикер за забрана до 18 години, но прекрасно знаем, че много лесно се продава всичко, което е разрешено за големите е достъпно и за малките хора. И оттук идва целият голям проблем. Ако допреди 4-5 месеца хит бяха флакончетата с райски газ, сега тези нови кутийки са новата модна тенденция, и те като съвсем нови най-вероятно много от родителите изобщо да не знаят, че съществуват. Най-вероятно не знаят и последиците от действието на подобни неща.

Нека да ги кажем с вас. Какви могат да бъдат наистина последиците за подрастващите, които са така уязвими, и затова днес с вас си говорим за тези опасни вредни тенденции сред тях.

Ами да тръгнем от горе надолу. За спортистите това е изключително безвредно според указанието за използване.

За спортистите?

Да, за спортистите. Но това говоря за големи, зрели спортисти. За тях те са разрешени, действат отпускащо. Дори има реклами за това. Но за деца и под 18 години, които са подрастващи, се предполага, че действието им е изключително нецелесъобразно и неправилно. За малки деца, имам предвид пак 7-и, 6-и, 5-и, макар че може да видите и по-малки ученици, без съмнение това е нещо като 3 едновременно изпушени цигари. Както би действало едно такова прекрасно изпушване едновременно на цигара, по същия начин биха действали и тези нови дъвки.

Една никотинова дъвка се равнява на 3 едновременно изпушени цигари?

Да, нещо такова. Оттам насетне за едно малко дете можем да си представим какви биха могли да бъдат последиците ако то се е нахранило, и ако не се е нахранило, и как би оказало действие оттук нататък, ако това се прави всеки ден или няколко пъти на ден. За да придобиете още малко повече представа, това е един малък прах, който когато се поставя под езика, езикът изтръпва за известно време, все едно сме приели цяла опаковка "Тик-так“, по същия начин, както би изтръпнала устна кухина, така изтръпва и от действието на тези никотинови дъвки. Тяхното действие е почти бих казал мигновено – след минута-две започва едно стабилно успокояване, отпускане, разсейване, дори още по за малките деца по-напреднали – отпадналост изцяло най-общо казано. Ето това е необходимият сигнал, който родителите трябва да знаят. Докато ние възрастните се забавляваме с едни странни икономико-социално-политически щуротии, децата си имат своя територия, в която здравето наистина остава на първо място определящо и важно. Безгрижно хората, които продават в павилионите, печелят от това както от продажбата на цигари, така и на кенчета с енергийни напитки, така и с тези нови никотинови дъвки. На пръв поглед изглежда малък проблем, но той е изключително сериозен, защото става въпрос за подрастващата нация на нашата страна.

Така е, наистина много сте прав. Г-н Стаматов, къде е контролът, къде е държавата в това отношение?

Според мен, има два сериозни големи пропуска. Единият е контролът от структурите, които трябва да правят контрол на кого може и не може да се продават забранени продукти. И вторият контрол идва веднага от родителя, този, който дава сутрин или вечер пари на своето дете, за да знае обратната връзка за какво са използвани те. Този контрол, и двата му вида,  е изключително важно да се извършват постоянно. Аз самият съм забелязал, че в големите търговски вериги рядко се продават цигари на малолетни, но не така стоят нещата при павилионите, които са единични, разпръснати в различни места. В повечето случаи те са и в близост до учебни заведения.

Да, до учебните заведения. Има си такива павилиончета.

Там е контролът и там има всъщност пропуск. Всъщност, отново стигаме до контрола. У нас има добре разписано законодателство, но контролът на два различни стандарта или аршина, и за едни се контролира стриктно, за други абсолютно няма никаква санкция и никакъв контрол. И когато едно дете в училище има някакъв пристъп или дори припадне, тогава вината остава в учебното заведение, училището, което едва ли не не е забелязало, че има проблем. Мисля, че и може да си представите, че нито едно дете не може и не трябва да бъде претърсвано какво носи в училище. Ние всички допускаме, че децата идват, за да учат, с неща, които са за училище, и никога не си мислим, че има нещо друго, което може да окаже въздействие както за тях, така и за здравето на техните съученици.

Какво смятате да предприемете? Вие сте председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, смятате ли да предприемете вие конкретни мерки, за да обърнете внимание и да засилите фокуса върху това?

Това, което мисля, че е абсолютно разумно от моя страна е един много сериозен дебат, който да се популяризира максимално сред обществото. Както преди година и половина при нас алармирах за райския газ, а той стана модна тенденция малко в началото на май-юни, така по същия начин тези нови артикули в момента най-вероятно ще придобият още по-голяма популярност. И оттам ефектът от тяхното отрицателно въздействие ще се покаже доста бързо. За мен сигнализирането е с апел към всички институции, че трябва да си вършат стриктно работата, и тези, които трябва да контролират, трябва да го правят ежедневно и постоянно, и да не забравят, че децата всъщност нямат спирачки, които да възпрат закупуването на неща, които са забранени. Контролът, тоест, сигнализиране на институциите, които трябва да извършват този контрол, и сигнализиране на родителите. Още от вчерашния ден направих това, което е много лесно – сигнализирах с едно дълго съобщение родителите на училището, което ръководя, за да знаят, че има такъв проблем. Оттам насетне моите колеги директори мисля, че е разумно да направят абсолютно същото, за да сигнализират за тази нова модна тенденция, и тя, доколкото е възможно зависещо от нас, да бъде предотвратена за по-голямо разпространение. Това са възможностите.

Получихте ли обратна връзка след вчерашния ви пост в социалната мрежа?

Обратната връзка всъщност е в повишения интерес. Друго на този етап няма. Естествено е, че учениците не са доволни от тази моя бърза реакция, но то е и предсказуемо, защото се възпира една тяхна нова интересна част от забавлението.

А какво правите когато видите вие такъв ученик в училище с никотинова дъвка?

На този етап това, което правим, е разговори с педагогическия съветник, с класния ръководител и с мен. Но тъкмо това беше и желанието ми със сигнализиране на родителите, че оттук насетне ще действаме както при пушене на цигари от страна на учениците, със санкция, която би могла да бъде забележка, предупреждение за преместване в друго училище, и дори ако се разпространяват тези дъвки от учениците, с преместване в друго училище. Разбира се, преди това е сериозен разговор с родителя или родителите, за да се знае, че има проблем преди да се престъпи към каквото и да е санкциониране. Това обаче означава, че нашите възможности са след проблема. Проблемът е другаде, проблемът е в продажбата на тези артикули. Както лесно се продават цигари, включително и електронни цигари на подрастващите, така вече се продават тези нови никотинови дъвки. И тъкмо там трябва да се следи от държавните институции, контролиращите, че това не трябва да се извършва, и санкцията на търговските работници трябва да бъде както по закон – регламентирана и строга.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: