Днес е Архангелова задушница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:39 / 05.11.2016
1171
На 5 ноември е една от най-големите задушници, наричана Архангелска и Рангелова. Тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия. В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.

Какво е нужно да направят православните християни в този ден?

Трябва да отидат сутринта в храма в началото на богослужението и да запишат имената на своите починали близки, за да отправи свещеникът молитва за тях по време на литургията. Пишат се само малките имена с някои кратки указания, като "новопреставлен" за починали преди по-малко от 40 дни, "младенец" за деца до 7 години, "отрок" или "отроковица" за деца от 7 до 16 години.

Традицията повелява в тези дни да се раздава милостиня на бедни, да се нахранят гладните и да се извършва добро. Може да се занесе в храма храна, която се подрежда на специални маси и след прочитането на съответните молитви тя се раздава на присъстващите и се оставя в храма за бедни, за помен и упокоение душата на починалия. Най-простата и разпространена жертва са запалените свещи, които се поставят върху специални за целта свещници.

След богослужението православните християни отиват на гробищата. Гробът трябва да се поддържа чист, подреден, украсен с цветя. На него трябва да има кръст, да се запали свещ или кандило.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Лекар каза кои са най-рисковите групи за коклюша
Случаят "Пуделгейт": Марин Димитров иска да излезе на свобода
Не забравяйте чадърите, очакват ни валежи
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).