Днес е Месни заговезни, за последно ядем месо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:11 / 11.02.2018
1877
Православните християни отбелязват днес Месни Заговезни, т.нар. Месопусна неделя - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

Ден преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Задушница пред Великия пост. Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца. Тези две седмици са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички древни култури, като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека вкопчил се в материалното, като надмощие над желанията и страстите. Едно себеосъзнаване за постоян

ния ни копнеж, за мястото ни в духовното ни развитие. По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо. Именно на днешния ден архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще положи основния камък за възстановяване на Старото училище в смолянския кв. "Устово".

Сградата е била в непосредствена близост до църквата "Св. Николай Чудотворец", построена през 1862 г. от родолюбиви предшественици в най-трудното време на недоимък и робство. Навремето училището било основно за целия район, в което се обучавали около 200 ученици. Но поради морална и техническа старост сградата е била разрушена преди близо 13 г. Оттогава до сега усилията за възстановяване на тази историческа уникална сграда се увенчаха с успех. След възстановяването на същото място училището ще запази предназначението си на духовен център. От столетия в историята на България Църква и училище са стожер на духовното ни преуспяване и национално съзидание. От Архиерейското наместничество канят всички, които милеят за родното, да присъстват в неделя на ритуала с водосвет и полагане на основния камък от архимандрит Висарион.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).