Днес е професионалният празник на локомотивните машинисти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:31 / 19.09.2015
599
Днес (19-и септември) е професионалният празник на локомотивните машинисти. От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември. Българският локомотивен персонал чества този празник от осемнадесет години.

Към момента в двете дружества на "Холдинг БДЖ" ЕАД ("БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ - Товарни превози" ЕООД) работят 1 534 локомотивни машинисти и помощник-машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" или на неговия предшественик - Полувисшия железопътен институт.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват периодично своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. От началото на годината до момента ЦПО е организирал курсове и провел изпити за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 293 машинисти и помощник-машинисти, а за други 81 обучени машинисти и помощник-машинисти предстои провеждането на изпити.

Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и външни на железницата лица. През настоящата година 16 души са взели участие в курсове за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, а за предстоящите курсове до края на 2015 г. са се записали 11 души.

От началото на 2015 г. до момента 45 машинисти са наградени от ръководствата на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ - Товарни превози" ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари. По повод днешния Ден на локомотивния машинист в Европа ръководството на "Холдинг БДЖ" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 локомотивни машинисти, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

В своето обръщение към българските локомотивни машинисти по повод предстоящия професионален празник, изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД, Владимир Владимиров, благодари на локомотивния персонал за добрата работа, високия професионализъм и отговорното изпълнение на служебните задължения и поднася своите пожелания за здраве, лично щастие, безаварийна работа и професионално удовлетворение. "Редица са примерите за проявена бдителност и бързи реакции от страна на локомотивните машинисти и през тази година" казва Владимиров. "Работата на локомотивните бригади е свързана с изключително напрежение и най-вече с голямата отговорност за опазване на живота и здравето на стотици хора. Способността за бърза и точна преценка на ситуацията е от решаващо значение в работата на локомотивния машинист. Необходими са ежеминутна концентрация, бързи и адекватни реакции, физическа и психическа издръжливост. Уверен съм, че нашите локомотивни машинисти ще продължават да защитават достойнството на своята професия и ще бъдат пример за всички служители на железницата!" завършва поздравлението си към локомотивния персонал Владимир Владимиров.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
по предложение на Венцислав Мутафчийски, в църковния календар се ...
Старша сестра Райкова: Липсата на медицински сестри у нас е пробл...
Вицепрезидентът награди Българското неделно училище "Св. св. Кири...
По-високи цени на краставиците, сиренето и пилешкото
Млада българска поетеса получи голямо международно признание 
Как да изчислим колко дни работим само, за да си платим данъците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).