Днес е Международният ден за опазване на недвижимото културно наследство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:29 / 18.04.2023
486
18 април е Международен ден за опазване на недвижимото културно наследство, който се отбелязва от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. У нас той ще бъде посветен на 100 години от рождението на проф. арх. Пейо Бербенлиев и професионалните му постижения в сферата на опазването на недвижимото културно наследство.

Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

От деветте български обекта в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО, седем са културни паметници - Боянската църква, Мадарският конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново, Русенско, Древният Несебър, Рилският манастир, Тракийската гробница в Свещари.

Арх. Пейо Бербенлиев в началото на 60-те години става директор на Националния институт за паметниците на културата и с раница на гърба обикаля ценностите на България с надеждата да бъдат съхранени за бъдещето. Специализирал консервация в Италия, изпраща десетки млади български консерватори в елитните школи в Италия, Белгия, Франция, за да защитава чрез тях нивото на световните професионални критерии и етиката на консервацията. Полага основата на националната система за опазване на  културното наследство.

В Централния дом на архитекта ще бъде представена изложбата “Брациговска архитектурно-строителна школа" с автор арх. Десислава Димитрова. Можете да разгледате изложба-конкурс на дипломантите от катедра “История и теория на архитектурата" на Университета за архитектура, строителство и геодезия за стипендията, учредена в чест на проф. Бербенлиев, предават от БНР.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Геновева Петрова: Един от основните въпроси е до каква степен дис...
Бивш здравен министър за казуса с частната болница: Кондева пое "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).