Днес почитаме Света Неделя, ето кои имена празнуват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:38 / 07.07.2017
1228
На 7 юли Православната църквата отдава почит на св. Неделя. Великомъченица Неделя-Кириакия е една от най-почитаните български светици.

Според древните писания св. Неделя е родена в Мала Азия. Нейни родители са Доротей и Евсевия - благочестиви хора, сдобили се с детето си след продължителни молитви. Детето им се родило в един неделен ден и за това я нарекли Кириакия (от гръцки неделя) и я кръстили със светото кръщение. Кириакия още от детството си с е посветила на Бог. Растяла красива и умна и много младежи потърсили нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е посветила на Христа и иска да умре девица.

Когато император Диоклетиан отново подхванал гоненията против християните, пострадали родителите на светата и тя самата.

Подлагана на всякакви мъчения, обаче, тя с Божията помощ устоявала и чудодейно се изправяла след всяко от тях с думите: "Когато съм немощна, тогава съм силна" (2Кор. 12:10), и хиляди други мъки да измислите, "за мене животът е Христос, а смъртта - придобивка" (Фил. 1:21).

Накрая била осъдена на посичане с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. За всеобщо изумление, с Божието име на уста, тя отдала Богу духа си без да бъде посечена. Това се случило на 7 юли 289.

В началото на Второто българско царство (1185-1422) светите мощи на великомъченица Кириакия били донесени във Велико Търново. Нейният живот и страдания са описани от св. Евтимий Търновски, който превежда от гръцки на старобългарски името й - Света Неделя.

Имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Неделин, Неделина, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).