Днес почитаме светците Мина, Виктор и Викентий! Не се излиза по късна доба

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:52 / 11.11.2018
1728
Православната църква почита днес паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий. От тримата най-популярен е Свети Мина, който е известен чудотворец и се счита за покровител на семейството. Свети великомъченик Мина е бил египтянин. 

Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III - IV век.По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници.

Градоначалник наредил да бъде арестуван смутителят на това тържество. Свети Мина е заловен е и жестоко измъчван - бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая войните отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло.

Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали в почести. 

Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Според поверията след 11 ноември хората трябва да избягват да излизат по късна доба. Днес празнуват всички, които носят имената Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).