Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес празнуват прекрасни имена!
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 06.10.2022Коментари (0)540
©
Православната църква почита на 6 октомври паметта на Свети апостол Тома. Той е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака, тъй като според една от версиите много приличал на Христос.

Свети апостол Тома е един от първите Дванадесет апостоли. Родом е от Галатия.

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за "Уверението Томово". В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресение Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови.

Той не бил с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил. Поискал и той да се увери лично във възкресението като бъркал в раните на Христос. Затова е известен още и като Тома Неверни.

Това станало на Първата неделя след Възкресение, която днес се нарича Томина. Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово.

На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение.

Сред тях били и две сестри царици. Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения.

От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт през 72 г.

Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. 

Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса. Тъй като апостол Тома бил изкусен строител, на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Имен ден днес празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

Тома идва от евреиската дума за близнак. На иврит тя изглежда така te’oma.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: