До 10 дни ще бъдат проверени потенциално опасните язовири в страната

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
08:30 / 12.02.2012
848
До 10 дни ще бъдат проверени всички потенциално опасни язовири в страната. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който днес инспектира състоянието на съоръженията на язовирен район Въча. В проверката участваха също заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов и експерти от "Язовири и каскади" ЕАД. Целта на проверката бе да се установи състоянието на съоръженията и готовността им да посрещнат безпроблемно снеготопенето през следващите седмици.

Поисканата от МИЕТ справка от областните управители сочи, че броят на потенциално опасните обекти в страната е между 500 и 600. Проверките им вече започнаха. Във всички 28 области са сформирани екипи с участието на експерти от "Язовири и каскади", "Хидроелектроинвест" и ЕСО. При нужда те ще правят предписания на място за необходимите мерки, които да осигурят безопасна експлоатация на язовирите.
Ако не променим системата на управление и контрол на язовирите, скръбта ни за загиналите хора при бедствието в с. Бисер ще се окаже фалшива, коментира министър Трайков. Той апелира към кметовете да осигурят коректна и бърза информация за състоянието на водоемите в техните общини. Има множество малки язовири, строени преди години, които не отговарят на нормите за безопасност и не се водят в никакви регистри. Разчитаме на кметовете да изясним докрай ситуацията с тях, каза той.

Държавата поема лидерството чрез предписанията и контрола, но на местно ниво кметовете и областните управители трябва да си свършат работата с почистването на речните корита и тяхното укрепване, допълни още министър Трайков. По неговите думи оправданието "няма пари" не е уместно за ситуация, която застрашава човешкия живот. Дори с цената на временен дефицит в общинските бюджети, предписанията за обезопасяване на опасни водоеми трябва да бъдат изпълнени. Допълнителен въпрос е как впоследствие ще бъде покрит този дефицит.

Паралелно с проверките на място междуведомствена работна група от юристи на различни министерства изяснява необходимостта от промени в законодателството, които да гарантират безопасна и безаварийна експлоатация на язовирите.

Съоръженията на язовирните стени, стопанисвани от НЕК ЕАД, работят в пълна изправност, стана ясно по време на проверката днес. НЕК инвестира ежегодно между 10 и 12 млн. лева в поддръжка и ремонт на съоръженията.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Оправдаха Тошко Тодоров-Машора, който бе заплашен от 224 години з...
Вижте симптомите на FLiRT - новият вариант на COVID-19
Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово
Кола гори в района на голям магазин в Търново
Горанов каза защо не е включен в листите на ГЕРБ за изборите
Бойко Борисов в Стара Загора: Положих всички усилия да не отидем ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).