До 40 градуса жега днес, във Варна температурите ще са по-поносими

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
09:37 / 01.08.2016
1120
Жестока ще е жегата в първия ден на август. Градусите ще се повишат още, но веднага на следващия ден температурите ще тръгнат надолу. За 1 август е в сила предупреждението от първа степен - код "жълт" за потенциално опасно време за всичките 28 области на страната. Времето ще бъде горещо, с максимални температури 34 - 39 градуса, на места над 40.

Остава повишен рискът за възникване и разпространение на пожари, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Съветът към гражданите е да се движат по сенчестите места, да избягват да стоят дълго време навън, а по възможност и изобщо да не излизат в часовете между 10 и 18 часа, както и да приемат много течности.

Най-горещо ще е в районите на Сандански, Пловдив и Русе, където се очаква максималните температури да надхвърлят 39-40 градуса.

Със 7-8 градуса по-поносимо ще е по Черноморието, където термометрите ще показват 32-33 градуса. Дори морската вода няма да става за разхлаждане, защото температурата ѝ ще е 28 грудуса.

Още вечерта обаче, като предвестник на лекото разваляне на времето през следващите дни, слабо ще превали и прегърми в крайните северозападни райони. 

Във вторник се очакват валежи и гръмотевици в цяла Западна и Централна България в следобедните часове, а във Видинско са възможни силни гръмотевични бури, прогнозира той. В сряда захлаждането ще се почувства навсякъде с понижение на максималните температури до 28-32 градуса.

Условия за бури и градушки ще има в северните райони, по Черноморието - гръмотевици.

"В четвъртък сутринта може пак да превали, температурите няма да минават 30 градуса", прогнозира синоптикът Петър Янков пред "24 часа". По морето облаците ще се разкъсват и от петък започва нов период на жеги без дъжд. В неделя ще е до 39 градуса.


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).