До края на година лихвите по депозитите стават 1%, а инфлацията пада

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:45 / 27.07.2022
776
Преди два дни Европейската централна банка увеличи основната лихва по рефинансиране до 0,5%, и обеща по-нататъшни повишения на лихвените проценти още през септември.

БНБ не е обявила решение за увеличаване на основния процент, но се очаква да го направи през август.

Големите банки у нас също изчакват, като плавното движение нагоре ще се види наесен. По-малките обаче започнаха да привличат клиенти през лихвите върху депозитите, като някои предлагат над 1,5%.

Според финансиста Красимир Катев увеличението у нас ще бъде плавно, като до края на тази година очаква 1% да стигнат лихвите по депозитите, а увеличението на лихвите по кредитите да бъде в диапазона 0,7-0,8%, пише "24 часа".

Какво означава обръщането на тренда при лихвените нива?

По-високите лихви ще започнат да намаляват инфлацията. Най-общо, защото високите лихви стимулират спестяванията и изтеглят пари от обращение, което намалява инфлационния натиск, като едновременно свива кредитирането, което също ограничава паричните потоци към реалното потребление.

Инфлационните очаквания също намаляват и натискът за увеличаване на доходите и на компенсациите отслабва. Тъй като инфлацията ще продължи да расте, вдигането на лихвите също се очертава да продължи дълго, поне 5 години, а според някои експерти – около 10.

Депозитите ще се увеличават с още по-високи темпове, тъй като доходността от тях става реална. Повечето очаквания са лихвите по тях да растат с по 0,25% на тримесечие или шестмесечие, но вече има и допускания стъпката да е с по 0,50%, за да се постигне по-бързо покриване на част от това, което инфлацията е изяла. Прогнозите са увеличението да започне и за по-дългите влогове - например от тригодишните.

Заради увеличаването на лихвите банките да отменят таксата за по-големите спестявания, които големите въведоха в началото на кризата. Засега това обявиха ОББ и КВС, Пощенска банка и Ти Би Ай.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).