До вторник ЕРП-та трябва да върнат на държавата 318 млн.лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:11 / 16.03.2014
1723
ДКЕВР вече е направила срещи с всички ЕРП-та и им е заявила, че до вторник те трябва да върнат по сметките на НЕК 318 млн.лв. Ако това не стане, според закона може да започне процедура по отнемане на лиценза, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти в Боровец. 

"Аз съм длъжен да сезирам и прокуратурата. Ако са виновни, трябва да понесат своята отговорност. Трябва да се спазват законите", добави Стойнев.

Министърът обясни, че става въпрос за една методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. 

"Тази методика пада на петчленка от ВАС. На база на решението на ВАС ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи, като не заплащат фактурите на НЕК. Например, през февруари месец EVN е получила фактура от 67 млн.лв., а не е дадена нито една стотинка. На мой въпрос към ЕРП-тата защо се прави това те отговарят, че трябва да си компенсират разходите. Само че никъде ВАС не е казвал, че трябва да компенсират своите разходи като си прихващат от НЕК. Това води до дисбаланс в системата и е малко странно как трите дружества добре са се организирали и изведнъж спират да плащат към НЕК", каза министър Стойнев.

Министърът изтъкна, че енергийната система е част от националната сигурност. По думите му проблем е също така, че ще се затрудни работата на всички производители на електроенергия и на българските миньори. 

"Заварените в НЕК дългове са доста притеснителни. Ние вече плащаме равномерно на всички производители на електроенергия и затова всеки лев, който влиза в НЕК, е важен. Считам, че когато има диалог, ЕРП-тата ще изпълнят своите ангажименти", отбеляза министърът на икономиката и енергетиката.


Виж коментарите (4)

Още по темата (341):
07.09.2023 Георги Кадиев: Сметките за ток ще скочат, и то с много
01.07.2016 По-евтин ток за варненци от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
28.05.2016 В проект на КЕВР: По-евтин ток за клиентите на "Енерго-Про"
01.04.2016 От 1 април всеки може да смени доставчика си на ток, ето как става това
27.11.2015 Мъж заплаши: Ще се взривя, ако енергото не ми даде развод!
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).