Добромир Иванов разказа какви са преимуществата на дружествата с променлив капитал 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:59 / 15.06.2023
666
Новият тип търговско дружество ДПК или "дружество с променлив капитал" решава някои много ключови въпроса, които не са уредени в България, и са причина за пререгистрацията на много успешни български компании в чужбина, където тези механизми са уредени. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" Добромир Иванов – изпълнителен директор на BESCO. Това е най-радикалната промяна в Търговски закон, приет от депутатите на първо четене и са част от законодателния пакет по Националния План за възстановяване и устойчивост.

Въвеждането на възможност новият тип дружество да е с променлив капитал ще доведе до по-голяма гъвкавост в управлението му, съответстваща на динамиката на съвременния свят. Всички промени, създаването и внедряването на ДПК са свързани с разработването и внедряването на иновативни продукти, услуги и бизнес модели, и до намаляване на административната тежест и разходите, свързани с увеличаването и намаляването на капитала.

ДПК ще стимулира работниците с още един инструмент, освен пари и отпуска – служителите ще могат да получават и дялове на фирмата, разказа Добромир Иванов: "Това касае всеки един предприемач, който има служители и потенциално търси инвеститори. Едно от тези неща е option pool или опцията компанията да даде дял на служителя си. Това е един нов начин, по който работодателите си стимулират служителите. В началото тази промяна ще бъде само за микро и малки предприятия. Логиката е да се стимулира самият старт в началото, когато една компания е доста трудно да конкурира заплатите, които големите работодатели плащат, и тогава това, което може да даде на своите служители, е че те са част от нещо, което тепърва ще променя света и ще бъде голямо.“

Такива дружества има в повечето държави от Европейския съюз, каза още Добромир Иванов, "ЕС се опитва да отговори на новата динамика на света, като си модернизира правото, което е в момента. Това е масова тенденция да се създават такъв вид дружества, за да се създаде рамка. "Франция са едни от пионерите в това отношение, създавайки през 1994 година своето Société par actions simplifiée (SAS или Улеснено акционерно дружество). "Ние сме работили с юристите от всичките държави, стъпваме на натрупания опит от тези държави. Горе-долу 2007-2008 година започва да става дружеството, което най-много се използва във Франция. То е по-доброто дружество за всички компании. Най-вероятно и в България през следващите 20 години то постепенно с практиката ще се доизчисти и подобри, и най-вероятно ще стане най-използваното дружество“, уточни той.

На практика всички партии в парламента подкрепят това дружество да се случи. "Вярваме, че ще има по-дълъг живот сегадействащият парламент и ще има мнозинство, с което промените ще минат“. Предстои отново всичко да се изговори с юристите на различните парламентарни групи и преди второ четене в зала. "Надеждата ни е до края на юли месец, напълно реалистично е, да се случи“, каза още Иванов. След приемането на ДПК ще е необходимо някакво време за въвеждането му в експлоатация, което ще бъде регламентирано в закона, защото е необходимо малко техническо време на институциите и бизнесът да се подготвят за прехода.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха, вижте ...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...
Доц. Мангъров за новия "вирус на шамара" и защо така е известен
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).