Доброволци раздават пепелници на плажа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:16 / 01.09.2021
870
Като част от акциите от Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма "_Място България“, тази почивни дни ще се проведе поредна акция, целяща опазването на околната среда, и в частност намаляване на замърсяването от цигарени угарки.

Фасовете изпреварват найлоновите торбички и пластмасовите сламки като най-разпространеният замърсител. Всяка година в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци. Угарките от цигари са замърсител, който от "БГ Бъди активен“ и партньорските от Варна и Северното Черноморие са взели на прицел в част от дейностите, посветени на опазването на чистотата в града, намаляването и рециклирането на отпадъци. 

Освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят. "Най-често изхвърленият предмет са угарките от цигари. Тютюневите изделия съставляват 38% от всички отпадъци по пътищата и 30% в "преходните зони“ – местата, където пушачите преустановяват пушенето си, преди да продължат", казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на кампанията.

“Тези проценти на замърсяването с угарки от цигари се свързват със състоянието на средата и нейната инфраструктура. Това означава че броят контейнери за цигарени угарки би повлиял на замърсяването. Наличието на такива контейнери, независимо дали самостоятелни или като част от кошчета за боклук, корелира с по-ниските проценти на замърсяване с цигарени угарки."

По време на дългия почивен уикенд - 4, 5 и 6 септември, доброволци ще раздават пепелници по плажната ивица на Варна и Езерец. Доброволците ще проведат и мащабна информационна кампания, целяща повишаване на информираността за замърсяването и превенцията му.

“Въпросът е да се образоваме. Промяната започва от нас. Не може да обвиняваме другите за средата около нас, докато самите ние хвърляме било то фасове, бутилки,  люспи от семки, хартийки и други в природата. Хората трябва да се научат да мислят критично и към себе си", споделя Зоя Георгиева от екипа на сдружението.

Виж коментарите (1)

Още по темата (465):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои задържан на наказателен паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).