Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доброволци ще следят за лоши продукти в магазините
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 09.04.2014Коментари (0)474
© Varna24.bg
Доброволци ще следят за лоши продукти в магазините и складовете. Екип от активни граждани ще помага на Българската агенция по безопасност на храните да насочва вниманието си към проблемни зони, където да се правят по-обстойни тематични проверки, съобщи вчера изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

Предстои да се направи регистър на непрофесионалните "инспектори", вече има изявено желание от много хора, които са готови да бдят за сигурността на храните. Гражданите, които се ангажират с доброволна работа към агенцията, ще бъдат предварително обучени, уточниха от БАБХ.

В четвъртък агенцията ще отвори вратите на всичките си поделения в страната, за да видят хората с какво се занимават инспекторите и как се осъществява контролът. Посетителите ще получат ръководство какво да гледат, когато влязат в магазина да си изберат хранителен продукт. В момента от агенцията водят преговори с по-малките магазини в страната да окачат на видно място телефона за сигнали 0700 122 99. С подобна мярка вече се ангажираха търговските вериги.

100 тона храни са бракувани само за месец от инспекторите, които са включени в мобилните звена на БАБХ, стана ясно вчера. В столицата вече работят шест мобилни екипа по 4 човека. Възбраненото количество храни за месец пък надвишава цялото количество за 2013 г., което е 75 т. Най-честите нарушения са неясен произход, изтекъл срок на годност, липса на проследяемост, както и нарушение на температурния режим на съхранение. Мобилни екипи вече има и в област Бургас, а скоро ще заработят и в останалите области на страната.

Седем високопоставени служители на агенцията, които заемат ръководни позиции, са отстранени заради нарушения в работата и неефективен контрол, съобщи още Пламен Моллов. Предстои за тяхната вина да се произнесе дисциплинарна комисия, която вече разследва работата им.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: