Доброволец в Турция при земетресението през 1999 година: Тези гледки не се забравят

Автор: Габриела Георгиева
Коментари (0)
12:49 / 20.02.2023
1396
Тези гледки не се забравят. Хубаво да сме съпричастни, защото на всеки може да се случи. Когато разбрах за сегашното земетресение неволно или волно се върнах назад в спомените си за тогава, и беше, спомних си много неща отново, в някаква степен го преживях отново. Това каза в дневния блок "Добър ден, Българи" на "Фокус" доброволецът в Турция при земетресението през 1999 година. Епицентърът тогава е в Измитския залив в северозападната част на страната. Земетресението е с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер.

"Бяхме с един спасителен отряд от Софийския университет, в който членовете в него и тогава, и сега, обичат планината, и всъщност трябваше да заминем за Турция, в турските планини по покана на Анкарския технически университет. Обсъждахме дали да пътуваме сряда или четвъртък, и във вторник тогава, не помня датата, стана земетресението. По обяд нашите партньори ни се обадиха, че не могат да ни приемат, и че те заминават като спасители. И ние попитахме можем ли и ние да заминем. След необходимите формалности, които там се извършиха, заминахме 2 коли от нашата група", разказа Тодоров.

По думите му в координационен център, в който те са се представили, са ги насочвали какво да работят.

"Около една седмица бяхме там. Не сме навлизали в развалините специално. Българската "Гражданска защита“ с тежка техника сваля жилищен блок. После турските спасители опитваха какво има на етажа – ако има тела, ги прибираха, също така вероятно описваха ценности, ако има, къде, в кой апартамент какво е намерено. След това почистваха тези отломки от етажа, и българската "Гражданска защита" отново махаше следващата плоча, и така докато почисти целия блок. Имаше много вторични трусове, някои по-силни, някои по-слаби. Непрекъснато внимавахме къде се намираме", допълни Тодоров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (237):
30.04.2024 Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от седма степен
Турция
16.03.2024 Пак предричат много силно земетресение близо до България: Всяка десета сграда ще се срути, около 200 000 души ще загинат
07.03.2024 Земетресение с магнитуд 4,2 е регистрирано в Турция
11.02.2024 Турция пак се разтресе от силно земетресение
03.02.2024 Ердоган връчи ключовете на 7275 апартамента на граждани, пострадали от опустошителното земетресение от 2023-та
27.12.2023 Нова серия земетресения в Турция, най-мощното с магнитуд 4.3 на разлома при Кахраманмараш
Още новини от Национални новини:
Експерт за горивата: По-голямото търсене предполага по-високи цен...
Внимание! Боровата процесионка атакува вече и плодови дръвчета
Личните лекари може да започнат по-ранната ваксинация срещу коклю...
Остава само седмица, ако имате бизнес и искате да получите безвъз...
Председателят на БЛС: Защо се строят болници, където има много, о...
Д-р Бацелова предупреди: Тази болест е трудна за диагностициране ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).