Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Георги Лозанов: Посещението нас Митрофанова в МВнР е символичен акт и едва ли от него ще последва форма на промяна
Автор: Габриела Ганев 11:25 / 29.12.2022Коментари (0)746
©
Доц. Георги Лозанов – преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет и бивш председател на СЕМ, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“



На пряката ни телефонна линия е доц. Георги Лозанов – преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация и бивш председател на Съвета за електронни медии. Доц. Лозанов, събитие, което нашумя през последните дни, е това, че български разследващ журналист е обявен за федерално издирване от Русия. Как ще коментирате темата? 

Ще я коментирам като посегателство върху свободата на словото, което не е изненадващо за режима на Путин. Там въобще свободата на словото и правото на мнение съвсем не е неразбирано. Новото тук и по-особеното, което поставя в специфична ситуация и българската държава, е, че тази общо взето репресивна машина се задейства по отношение на чужд на Русия гражданин, на български гражданин. И нашата държава фактически, доколкото конституционно трябва да защити всеки български гражданин от такъв тип посегателство и репресия, трябва да се противопостави по всякакъв начин, включително и да осигури охрана на Христо Грозев. 

Това ли са действията, които трябва да предприеме България?

Да, това. И в този смисъл, макар и много бавно, но общо взето правителството и президентът направиха някакви изявления. Друг е въпросът доколко имат политическа възможност нашите служби да осъществят тази защита. 

Ето, днес очакваме посещението на Елеонора Митрофанова в Министерството на външните работи. Какво очаквате да се случи на тази среща? 

Това е символичен акт. Много добре е, че тя е извикана, за да й поискат сметка откъде-накъде Русия, режимът на Путин, правителството там и управлението на Кремъл, имат претенции към български гражданин какво да пише, какво да говори и какво да не говори и въобще какви са тия претенции – това трябва да се разбере. Но пак казвам, това е символичен акт и едва ли от това ще последва нещо, в смисъл форма на промяна на отношението. А пък фактически нека да кажем ясно – това и самият Христо Грозев го каза – това е един сигнал към симпатизиращи групировки на Путин да се разправят с Христо Грозев. В смисъл, този акт е символичен, но съвсем не е символичен и рискът от подобно посочване за издирване от страна на Русия спрямо Христо Грозев. Така че не очаквам нищо особено да извърши Митрофанова, така че да защити човешкото право на мнение, което по един или друг начин Русия се опитва през заплаха, както обикновено действа, да отнеме на Христо Грозев.  

Видяхме много реакции, както политически у нас, така и от представителите ни в Европейския съюз. Каква трябва да бъде реакцията на Европейския съюз, на европейските институции? 

Реакцията разбира се трябва да бъде охрана и защита на Христо Грозев, солидарност с него, каквато чуждите правителства изразиха по-бързо от българското. Аз и не знам дали българското правителство достатъчно ясно все още е формулирало позиция. Но и на европейско ниво също е много важно да ви кажа, усещането за сигурност по отношение на Христо Грозев в момента от това, че принадлежим на Европейския съюз се повдига много повече, отколкото усещането за това, че нашата собствена държава може да ти даде сигурност. Така че Христо Грозев в тоя смисъл има привилегията да е гражданин на държава член на Европейския съюз. И ето в такива моменти се вижда ефекта на всеки българин от това членство.  

Т.е. той може да очаква защита по-скоро от Европейския съюз, отколкото от институциите в България? 

Да, да, точно така. И от държави членки на Европейския съюз по линия на тази солидарност в границите на Европейския съюз, каквато както той самият каза в интервюта, повече или по-малко е получил. Обадили са му се от други държави, от правителства на други държави, европейски, за да му предложат закрила.  

И вие казахте - това е посегателство върху свободата на словото и виждаме един метод за сплашване. Защо в ХХІ век ставаме свидетели на открит натиск върху свободата на словото? 

Защото тук става дума за един авторитарен режим, който не спазва човешки права, включително и правото на свободата на словото. В крайна сметка това е една версия, която Русия създава за себе си за войната и се очаква всеки да възпроизвежда повече или по-малко в публичните изяви тази така да кажем държавна версия. И който се отклонява от нея, е заплашен. Но пак казвам, тук странното и така да се каже една крачка в повече направена в репресията е, че става дума за чужд на Русия гражданин. Разбира се, Христо Грозев с неговите разследвания, с организацията и медията, за която работи, е влязъл на една територия, на която са особено ревниви тайните служби на Русия, защото това е всъщност тяхна територия. Той разследва – прави се разследваща журналистика, действията на тайните служби, на руските тайни служби извън Русия. Това е във всички случаи поемане на голям риск и много голяма смелост. И този риск е отдавна поет от Христо Грозев и от неговите колеги. Аз винаги съм си мислел с известно притеснение, че това няма как да не се случи, което се случва в момента, така да се каже той да бъде посочен като враг, срещу който да се насочат някакви сили, неидентифицирани, и после Русия да стои встрани и да казва, че няма нищо общо с евентуално – да не дава Господ – действие срещу Христо Грозев. Така се е случвало много пъти с различни граждани на Европейския съюз, извън Европейския съюз, въобще на чужди държави и на чужди територии, когато в тайните служби на Русия са се намесвали, за да могат по един или друг начин да възпрепятстват възможността свободно да се говори за това, което Русия и правителството и управлението там в момента извършва. Нека не забравяме, че това са говорили и друг път по повод на книгата "Хората на Путин“, че в момента повече или по-малко в Русия управляват бившите тайни политически служби – КГБ, затова тя като цяло функционира по-скоро като собствената си тайна служба, отколкото като държава част от демократичния свят.  

Дано наистина да видим действия в полза неговата защита, а не просто символични актове, защото в противен случай как ще изглеждаме пред света и какво ще бъде нашето лице, изобщо лицето на журналистиката. 

Ами дано да видим. С това посочване за издирване от страна на Русия се извършват две неща. Първо, това е насочено срещу Христо Грозев и срещу неговите колеги, опит да им се запуши устата по този начин и евентуално предизвикване срещу тях на агресия, което е много страшно. И втори път, това обаче е тест за България. Русия отново я подлага на тест, като очаква България в момента да се сниши и нещо да направи символично и формално, и да покаже по тоя начин отново колебливост по отношение на агресията, която Русия извършва извън собствените й граници, разбира се преди всичко на територията на Украйна.  

И за финал искам да ви попитам: какво следва, да очакваме ли още действия от руска страна според Вас? 

Не. Аз мисля, че Русия тук действа хитро – да използвам тази малко разговорна дума. Действа хитро, защото по-скоро Христо Грозев по този начин е посочен на симпатизиращи групировки и сили на режима на Путин, те да се разправят с него. Да се надяваме и за това, че България и главно страните от Европейския съюз ще опазят Христо. 

Надяваме се да видим точно това. Благодаря ви за отделеното време и за разговора. 

Габриела ГАНЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 29
03.05.2023 »
27.04.2023 »
24.04.2023 »
21.04.2023 »
13.03.2023 »
20.02.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: