Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Гугутков: Прилагането на ботулинов токсин в стомашната мускулатура е много рисково
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 10.04.2023Коментари (0)626
© Facebook
В медицината има правила, които не бива да се пристъпват. Прилагането на ботулинов токсин в стомашната мускулатура за блокирането на мускулите на стомаха е много, много рискова манипулация. Това каза анестезиологът доц. Димитър Гугутков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Той обясни, че ботулиновият токсин е извлек от микроорганизъм, който прекъсва връзката между предаването на нервните импулси и мускулните влакна. Неговата основна роля е прекъсването на тази връзка и от там – блокирането на мускулните импулси и влакна. "Той може да бъде прилаган в много области на медицината и много области на нашето тяло. Големият проблем е, че той се използва от доста време за блокиране на мускулатурата на стомаха. Тогава се получават тежки усложнения. Идеята е, че блокирайки връзката между нервите и мускулите, блокира се основната функция на стомаха – да усвоява хранителните вещества, постъпващи в него“, обясни специалистът.    

Това обаче е много рисков процес, тъй като по този начин се блокира приемът на важни за организма ни вещества, подчерта доц. Гугутков.  

По думите му много българи пътуват в Турция, за да си правят подобни процедури, но рискът е голям, защото често не се гарантира качеството и сертифицираността на хората, които извършват тези процедури. "Призовавам всички хора, които отиват да се лекуват или да правят каквито и да е медицински манипулации в чужбина: внимавайте и не рискувайте здравето и живота си за нещо, което ще ви струва по-евтино. Препоръчвам да се ходи за каквото и да е лечение в чужбина, само ако няма алтернатива в България. Контактът с лекарите в чужбина, колкото и да са компетентни, можещи и знаещи, е много труден, а вероятността от усложнения, странични ефекти е много, много пъти по-голям“, подчерта доц. Гугутков.   

Ботулиновата отрова е една от най-мощните отрови в света. 1 грам може да убие няколко десетки хиляди души, подчерта той. "Грешната дозировка може не само да навреди на здравето ни, но може и да ни убие“, каза още анестезиологът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: