Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
Автор: Цвети Тончева 17:31 / 21.03.2024Коментари (0)1500
©
България и Румъния са ключов съюзник на САЩ по няколко причини. Първата причина е геостратегическа. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е Бълагрия" доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"Защото ако погледнем как изглежда картата на Централна и Източна Европа, ще видим, че Прибалтика вече си имат Швеция и Финландия, там си има солиден натовски пояс. По отношение на Полша, тя е най-пронатовската държава в целия Алианс. Но тук, на Балканите, като изключим Република Турция, която има втората по големина армия в НАТО, американското присъствие все още отчита, че е необходимо засилване на гаранциите за сигурност на региона. Защо? Защото истината е, че в момента ако има регион, от който би могъл да тръгне, така да кажем някакво напрежениеь или би могъл този регион да бъде провокиран по някакъв начин пряко от Русия. Това са именно Балканите, това е именно Източна Европа. Защо? Ами дайте да си кажем болезнената истина съвсем явно. Ако погледнем статистиките, ще видим, че да, по-голямата част от българското общество подкрепя членството ни в НАТО, подкрепя членството ни в Европейския съюз, но на фона на общата статистика за цялото НАТО подкрепата на Алианса в България е най-малка. Това тревожи нашите съюзници, най-малкото защото никъде другаде, дори в Унгария, дори в една Унгария, въпреки управлението на Орбан, руското влияние не е толкова сериозно, толкова голямо, колкото в България", поясни експертът. 

Според него, това може да го видим и по отношение на политическата криза, и по отношение на колебанията във външната политика, която водихме толкова много години.

"Но важното в случая е, че по отношение на България, това не трябва по някакъв начин да ни обезкуражава, най-малкото защото в България има американски военни бази и докато има американски военни бази, които всъщност са съюзнически военни бази, това означава, че има Америка, и Западът гледат на България като на съюзник, който следва да е под ядрения чадър на НАТО. Разбира се Румъния в момента е с по-голям приоритет и това трябва да се отчете, че румънците отново ни изпревариха. Защо ни изпревариха? Защото в момента те харчат 2,7% от брутния си вътрешен продукт за отбрана в НАТО. Повече харчи само Гърция. И Румъния закупи F-16 за F-35, тя се обзаведе изцяло с американска техника. Докато в България виждате този процес в момента се забавя. Ето защо това е причината, поради която НАТО реши да инвестира повече в Румъния. Разбира се тук има и някои прагматични причини: Румъния е фронтова държава също, защото тя има граница с Украйна, нормално е там да е най-голямата американска военна база, защото тази граница е все още така да се каже, там е най-вероятният пункт, в който може да има ескалация в един момент.

Но в същото време не трябва да се отрича, че България също е уязвима. Вие си спомняте, имаше идея за това в Бургас да се изгради база, да се изградят още бази. Ако се върнем назад пък, 90 години имаше идея даже тука да се направи такава обща база на НАТО, където да има ракети. Но това не се случи, просто защото нямаше консенсус за това. И сега, когато съжалявам, че ще употребя този израз: ножът опря до кокала – НАТО избра Румъния", разясни Искрен Иванов.

Той добави още, че рисковете пред България са в няколко посоки. Първият риск, който има отношение пряко към политическата стабилност, това е възможността и по-скоро желанието в България да бъде разчупен Малтийския консенсус.

"Този консенсус, в чиито плен ние бяхме толкова много време, уви, за жалост на този етап воля за разчупването на този консенсус няма, защото виждаме, че политическите играчи в България спорят за всичко друго, но не и за това дали този консенсус трябва да бъде разчупен.

Малтийският консенсус е 50% Русия, 50% Запада. Почти всеки политикще ви каже, че той е "За“ това България да остане в Европейския съюз и НАТО, но това е един протоколен израз, който го казва, за да не се превърне в политически труп. Защото вие виждате какво се случва в евроатлантическа България примерно с политици, които открито се отричат от членството на България в НАТО и в Европейския съюз. Така че това е едно протоколно признание, което звучи все по-протоколно в ушите и на НАТО, и на Европейския съюз, и от тая гледна точка то звучи вече неубедително.

Така че първата огромна заплаха за България, това е поляризацията в общественото мнение, поляризацията в обществото, и поляризацията сред политическите партии, защото политическото пространство в момента е разделено на три. Първият сегмент от политическото пространство това са политическите партии, които искат ясна евроатлантическа ориентация, разчупването на консенсус със западен знак, втората група това са политическите партии, които искат връщане към този Малтийски консенсус и третата политическа група това са политическите партии и играчи, които пак искат разчупване на Малтийския консенсус, но с проруски знак", каза още Искрен Иванов.

По думите му, ако погледнем внимателно електоралните нагласи, ще видим, че втората група е най-голяма и най-влиятелна в българското общество. И точно това е причината, поради която в момента в България се намират в криза, чисто и просто защото този Малтийски консенсус действаше за 2014-та, 22-ра година, но вече не действа поради геополитически причини, чисто и просто защото България в момента се намира в един блок, геополитически блок, който е конкурент с Русия. Втората заплаха, тя е дългосрочна, и това е, че ако в един момент наистина дестабилизацията в България продължи, твърде е възможно ние да тръгнем по пътя на Унгария, да бъдем буферирани в Европейския съюз и НАТО, не казвам да излезем от Европейския съюз и НАТО, защото каквото и да говорят политиците в парламента, никой от тях няма да замени ядрения чадър на НАТО и икономическия чадър на Европа за някаква алтернатива, която не е ясно каква е. Това го говорят само политически маргинали, които нямат парламентарно представителство. Но ако България бъде буферирана, особено пък ако България се държи така неубедително при един мандат на Тръмп, в един момент ние ще се превърнем в един буфер, който де юре ще бъде в НАТО, но де факто в един момент съюзниците могат да поставят под въпрос военното присъствие на натовските части тука, в България. За това започва да се говори вече в Америка, където се планира реформа в НАТО, съгласно която тези, които не плащат 2% от брутния си вътрешен продукт, няма да има право на тяхна територия да има натовски войски и куп други такива своеобразни санкции от страна на НАТО. Така че това са двете големи заплахи пред България, едната е вътрешнополитическа, другата е външнополитическа, но и двете касаят бъдещето на българите, най-малкото защото ако погледнем внимателно политическия дебат, ние виждаме, че сякаш политиците не са наясно какво да правят с нашето бъдеще", заяви Искрен Иванов.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: