Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Киселова прогнозира кога се очаква Иван Гешев да бъде отстранен от поста
Автор: Екип Varna24.bg 10:08 / 09.06.2023Коментари (1)995
©
"През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата. Които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване".

Това каза в интервю за БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова след 14-часовото заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Ако в близките дни до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор да бъдат разгледани законовите промени, с които бе свалено мнозинство за евентуалното му отстраняване от ВСС, ще бъде в компетентността на ВСС дали да спре, или да изчака решението, поясни Киселова.

"Според мен ще имаме още 2 заседания. По-скоро е възможно до края на следващата седмица да има отстраняване."

Викането на външния експерт след опита за атентат срещу кортежа на главния прокурор не е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, за да бъде отстранен главният прокурор, затова и вносителите на първото искане са го оттеглили, "за да не се разводнява процедурата", смята Киселова. 

Относно второто искане за отстраняване на Гешев – за изказването му за политическия боклук в парламента като мотив на кадровиците, че главният прокурор уронва престижа на съдебната власт, доц. Наталия Киселова коментира:

"В стратегията на г-н Гешев ще видим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат, като представител на една от трите структури в съдебната власт говореше. Когато говорим за правото на мнение, то е право на мнение на всеки гражданин и по отношение на хората на политическия терен. Допустимо ли е да се използват такива думи и изрази, когато представляваш държавен орган, който трябва да брани законността?"

Тя допуска, че причината главният прокурор "да започне да упражнява правото си на мнение" не се дължи "на преживения уплах", а на това, че се е почувствал "притиснат и заплашен, че ще бъде отстранен".

"Практиката на Европейския съд по правата на човека по отношение на текста, който засяга правото на мнение по обществени и политически въпроси е, че е допустимо и по шокиращ начин да бъдат представяни тезите на изразяващия мнението, но все пак по отношение на гражданите, не по отношение на лица, които заемат публична длъжност", изтъкна конституционалистът. 

Трябва да се помисли дали е целесъобразно дали някой от "тримата големи" в съдебната система да бъде временно отстраняван. Мандатът е сравнително дълъг, но от друга страна това да бъде за обозрим срок и да не е възможност да бъде фактически отстранен, изтъкна още доц. Киселова.



Още по темата: общо новини по темата: 334
26.01.2024 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.06.2023 г.
0
 
 
"брани законността!" Как тези господажи и господа наречени Прокурори, както и някои наречени съдии "Бранят Законноста" действайки в разрез със Законодателството и нормалната логика на нещата и процесите?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: