Доц. Кунчев: Чувалите с трупове могат да се случат, ако продължим със същите темпове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (41)
09:09 / 04.08.2020
2800
"Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се". Това заяви в студиото на "Здравей, България" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. "Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал", посочи още доц. Кунчев.

Ангел Кунчев посочи, че лекарят, за който се твърди, че е внесъл заразата във варненския дом за стари хора "Свети Георги", е работил там на втори трудов договор – първата му работа е на летището. Кунчев добави, че една от жените от административния персонал е била с положителна проба и не е ясно кой е първоизточник на заразата. Националният здравен инспектор каза и, че собственикът на дома бил трудно открит и си позволил да говори как знае къде живеели проверяващите от РЗИ, които искали да му връчат предписания. 

"Правим всичко възможно да не достигнем ситуацията като в Испания и Италия с коронакризата, но ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува реално и не ни е подминал, няма никакъв проблем да се случи това".

"Заразяването става по-лесно - необходимо е по-малък контакт и по-малко време - дори за час-два в затворено помещението са достатъчни, предупреди специалистът. Той разказа, че вирусът е смъкнал възрастта на заболелите. Под 18 г. обаче почти са изключение случаите на тежко или животозастрашаващо протичане. 825 са хората в болниците, в интензивните сектори са над 50".

Дори с тези цифри сме на последно място на Балканите, но на 4-о място в ЕС. Заразата расте в много страни, коментира Кунчев. Кой терористичен акт в света можеше да доведе до 30% спад в БВП, попита той. По отношение на COVID-19 има 3 основни проблема у нас.

"Чувалите съществуват и продължават да съществуват и като гледам в Америка ...", заяви доц. Кунчев. Правим всичко възможно да не се случи, но ако хората не вярват, ще си докараме такова положение, добави той.

Първо, 40% не вярват, че има вирус. Второ, лимитирането в здравната ни система не са леглата, и 5000 можем да разкрием, но няма кой да ги обслужва, няма специалисти, коментира доцентът.

Виж коментарите (41)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).