Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Наталия Киселова: Проблемът не е в машинното, а в партиите и начинът, по който те биха ни стимулирали да гласуваме
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 02.11.2022Коментари (0)633
© Фокус
Хартиената бюлетина съществува в по-малките избирателни секции в момента, там където са под 300 избиратели и като възможност, ако има инцидент с машина, да не се прекъсва гласуването.Това каза доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ "Св. Кл. Охридски“, в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.

"Предложенията, които внесоха първи от БСП бяха да има възможност избирателят като влезе в изборното помещение, да може да избере дали да гласува с машина или с бюлетина, т.е. алтернативност в начина на гласуване. Това беше дебат, който се води преди 1 г. и тогава БСП беше на позиция, че само машини. Сега са преценили, че това не е в интерес на техните избиратели. Ако преди 1 г. този разговор беше разумен, сега ми се струва малко хвърляне на топката в трибуните, защото проблемите днес, след като вече имаме толкова парламенти, които са фрагментирани и невъзможност към настоящия момент да има отново редовно правителство, всъщност не е проблемът в бюлетината или в машината. Проблемът вече е в политическите партии, в начина, по който те биха стимулирали нас избирателите да гласуваме. Защото ниска избирателна активност, съчетана с множество проблеми в протоколите, и за съжаление качеството на членовете на СИК, която не е много висока - тогава голяма част от проблемите с недействителните бюлетини идват от тяхната некомпетентност. Дали ще се стигне до връщането на хартиена бюлетина, теоретично е възможно, но преди да се гласува, предполагам, че ще има доста ожесточени дебати“, заяви доц. Киселова.

По отношение звеното за машинния вот, който предлагат от ДБ, това частично беше направено, но за съжаление Централната комисия не може да намери достатъчно компетентни хора при ниско възнаграждение да работят, обясни доц. Киселова. "Основното е дистанционното електронно гласуване, на което от ДБ са поддръжници, от момента, в който беше проведен референдумът преди повече от 5 г.“

През 2104 г. идеята беше ЦИК да бъде по-професионална, целта беше да бъдат специалисти и да не са пряко свързани с партиите, обясни Киселова. "В действителност обаче политическите партии номинираха хора, които са близки до партийните ръководства. А тъй като "Възраждане“ нямат свой представител, вариантът е или да се разшири съставът, или да бъде формиран по нов начин“.

Аз съм привърженик на това да бъдат обучени хората, които организират избори, ЦИК не може да разчита на това, че някой ще отвори нейния сайт и ще прегледа клипчето как се извършват определени дейности, категорична е доц. Киселова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: