Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Петрунова: Част от кръст-енколпион беше първата ми находка преди 20 години на Калиакра
Автор: ИА Фокус 21:43 / 08.09.2023Коментари (0)1169
© БНР
"Находките от Калиакра отразяват един много специфичен период от историята на България, който няма същите адекватни параметри, както друг обект от съседни държави", сподели директорът на НИМ доц. Дони Петрунова в рубриката "Туризмът на фокус" по Радио "Фокус".

"Първо, това е столица, една от столиците на България, второ, тя съществува от втората половина на XIV век и е създадена за едно малко княжество, което обаче добива огромна популярност XIV век. Неговият владетел Добротица дава името на цяла Добруджа и изиграва изключително важна роля в цялата политическа и икономическа история на българските земи и на Североизточна днешна България. А по отношение на самите находки, те изненадаха дори нас, тъй като ние очаквахме обичайните находки от XIV век, които намираме и в други по-големи средновековни градове. Но тук това, което ни впечатли и което се различава, е, че намерихме лични вещи на някой от владетелите на самата Калиакра или тези, които са били аристокрацията, както вносни предмети, които показват нейното огромно значение и контактите й с други народи и с други държави", каза още доц. Петрунова. 

Тя посочи, че преди дни е завършила научната конференция, вдъхновена от разкопките на нос Калиакра, които продължават под ръководство доцент Петрунова 20-та година. 

"Аз съм изключително доволна от тази конференция, тъй като това беше решение на Националния музей и на Градския исторически музей в Каварна. Поканихме изтъкнати наши учени, които обаче са проучвали, занимавали са се, изследвали са някакви аспекти на материалната и духовна култура на Калиакра. Първоначално, да ме извинят колегите, които ще се чуят това, предположих, че те ще се отнесат професионално, но и как да кажа – по приятелски. Оказа се, че те са направили изключително интересни анализи и самата аз дори, въпреки че съм дългогодишен проучвател на този обект, бях изненадана от някой факти, които поднесоха в този доклад. Така например беше представен много интересен фрагмент от един предмет с изображение на непознат светец засега. Много подробни анализи имаше и малко научни спорове, както си му е реда, върху монетите, тъй като има една група монети, които се наричат монетите на Добротица, както и на неговия наследник Иванко Тертер, и там имаше много интересни предположения, заключения, спорове, които много обогатиха и дадоха повод за размисъл", каза доцентът. 

По думите ѝ колегата ѝ доц. Мария Манолова от Варненския музей например е направила много подробен анализ на една вносна керамика, люстрова керамика, която от Испания се внася – само там се произвежда, и наистина е нещо необичайно за българските земи и за българските обекти. "Мога да изброявам разбира се твърде много, но смятаме по-голямата част от тези изключително интересни доклади да ги дадем в списание "Будител", за да могат да бъдат прочетени от тези, които се интересуват.", допълни тя. 

Доц. Бони Петрунова сподели и кои са най-интересните находки, направени в самото начало на подновените археологически проучвания през 2004 година:

"Находките, които са ми интересни и впечатляващи от Калиакра, са много. Между другото най-първата ми находка беше едната част от кръст-енколпион. Кръст-енколпион представлява кръст като кутийка, сглобен от две части. И смятам, че това беше някакъв, поне аз го приемам така – като някакъв символ, някакъв знак, защото наистина на Калиакра има четири църкви, търсим петата, тъй като паднахме на един много богат некропол. И освен всичко, освен богат археологически обект, освен столица на една от българската държави през XIV век, това е и много духовно място. Така че съм го запомнила този артефакт и той като че ли така ме благославя през цялото време за тези доста богати находки. Безспорно не мога да пренебрегна пръстена на Георги, за който вече има книга, съкровището 2018 година, за което както се изрази един от най-, бих казала най-добрият ни средновековен нумизмат проф. Константин Дочев каза: "Това съкровище е една монетна стратиграфия за XIV век", което за мене е направо гордост, въпреки че не съм го събрала аз, а някакъв неизвестен грабител през това време."

Изложбата "Богатството на Калиакра" е подредена във фоайето на административната сграда на Община Каварна. Тя е посветена на 20-ата годишнина от възстановяването на археологическите проучвания на нос Калиакра под ръководството на доц. Бони Петрунова. През периода са изследвани 10 сектора от предградието и вътрешния град и са открити 2 800 артефакти.  

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Ася АЛЕКСАНДРОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: