Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Спиров, експерт: Нужен е нов метод за обучението на учениците в транспортна култура
Автор: Харитина Агопян 11:12 / 08.02.2024Коментари (0)822
©
Нужен е нов метод за обучението на учениците в транспортна култура. В тази връзка ролята на МОН е да подготви промени, за да подобри подготовката на бъдещите участници в движението - децата. Темата коментираха доц. Красимир Спиров, национален експерт по транспортна мобилност и безопасност на движението по пътищата, и Цвети Капитанова в рубриката “Визия 0" на “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

“Транспортната култура е масова култура, предназначена за това, да не се избиваме на пътя. Тя липсва в нашата образователна система. Настройката е агресивна и се гради на личното право и неотстъпчивост - културата изисква толерантност и отстъпчивост", подчерта експертът, който участва в разработването на новата методика.

“От 2003 г. се актуализира тази концепция за обучение на децата на пътна безопасност. В клас това се говори само на теория, но не е достатъчно. Нужно е общуване и предаване на жизнен опит. В ЕС децата са обучавани в реална среда, а ние го правим между 4 стени", каза още доц. Спиров.

“Предвиждаме всеки час преподавателят да поставя задача на децата за следващия урок - да наблюдават определени тенденции на придвижване и да ги коментират, например. Така обучението минава в реална среда. Не е нужно да учат пътните знаци и кръстовищата от закона, а да наблюдават какво се случва около тях, в живия живот", допълни експертът.

“Някои нямат периферно зрение, други нямат способност да улавят дали звукът идва отляво или отдясно - това са важни особености на участниците в движението, които трябва да имаме предвид при обучението. С игри могат да се развият всички тези характеристики. Освен това децата в пътната среда имат различен статус - едно го водят на училище, друго идва само пеша, трето - само с колело, четвърто - с автомобил, с градски транспорт. Децата са различни и теоретичните знания не са достатъчни", категоричен е доц. Спиров.

“Транспортната култура е и да отстъпят място на възрастен в тролея. Трябва да се възпитава безопасно и културно поведение на пътя", заяви още той.

“STEM обучението включва 100% учене чрез правене - кога остана на преподавателите време за правене? Ученето чрез правене е ключово. Учениците постоянно чатят, сърфират в интернет и в клас учителят, който се изправи да им чете урок, ги отегчава. Общуването означава да познава децата добре, да има индивидуален подход", каза още Спиров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: