Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц.Кунчев с важни новини за затягането на мерките и очаквания трети пик на заразата
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 14.02.2021Коментари (2)1825
©
Спазването на мерките е важно и ако няма спазване, натрупването на нови и нови мерки няма никакво значение. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

А мястото на България в момента показва, че може да се справим и макар, че тенденцията не е добра, ние задържахме едно ниво няколко седмици. Но сега, както и цяла Европа цифрите вървят нагоре", заяви доц. Кунчев.

"Няма как да предвидим с колко ще се вдигне заболяемостта в този трети пик и кога ще се случи. Според мен ще е преди изборите. Всичко зависи от разпространението на тези нови щамове. От 96 проби 68 са от британския щам", посочи още той.

Той коментира и участието на здравния министър в листите на ГЕРБ. "Всеки решава сам за себе си каква кариера ще гради, решението е лично", заяви доц. Кунчев.

По думите му всички ваксини, които са пристигнали в България са поставени, освен онези, които се пазят за втора доза".

"В последните седмици се разгръща една компания с къде неверни, къде непълни, къде грешни изводи по отношение на АстраЗенека. Първо най-важно за нас е какво казва Европейската агенция по лекарствата у нас - според нея ваксината е за лица над 18 г. Истината е, че във Великобритания някъде между 4-5 милиона дози бяха поставени и то предимно на възрастни хора, тъй като те започнаха ваксинацията с домовете за стари хора. Резултатите показват, че тя достатъчно добре предпазва от заболяването", коментира доц. Кунчев.

"Няколко страни я правят без ограничение на възрастта. Когато няма достатъчно данни за нещо, то се възприема като лоши данни, а то не е така. До няколко дни ще излезе мащабно изследване на САЩ, което ще докаже. Аз за себе си нямам никакви съмнения", заяви той.

"Най-големият проблем е със СИК, защото тяхното назначаване е на по-късен етап, затова помолихме и ЦИК и партиите, ако може да ни подадат данните по-рано, за да може хората да получат и първа и втора игла.", заяви той.

Относно новия щам, доц. Кунчев уточни, че има спад на средната възраст за заболелите под 50 г. "В този британския вариант няма промяна за по-тежко протичане, повече смъртност. Неговата сила е в по-лесното предаване.

Здравният инспектор коментира и нареждането на премиера да се отворят ресторантите от 1 март. 

"Това беше един от най-засегнатите сектори. Виждам каква негативна енергия има и как никой няма търпение. Но ако случаите вървят нагоре, това няма как да стане. Дай-боже да преминем този пик. Има индикация в други страни като Португалия, Испания, че преминава за 2 седмици. Това ще се случи, ако има пречупване на кривата, която върви на горе, макар и бавно, и ако няма този ръст на приетите в интензивните отделения. Миналата седмица минахме психологическата граница от над 3000 в болница и 300 в интензивни отделения", посочи той.

 Доц. Кунчев коментира и обявата, че се дават 700 лв. на този, който му успее да го снима в ресторат, и по 1000 лв. за ген. Мутафчийски и здравният министър.

"Достатъчно добре си даваме сметка и примерът е важен, и това което казваш и отстояваш. Опитвам сме да гледам на всичко с известна доза хумор, защото не се издържа. Прекалено уморени сме и ние и понякога човек е емоционален", заяви той.

"Ако нещо ме плаши - това е огромната умора в населението. Ние все по-често ще срещаме неразбиране на мерките. На практика всяко едно общество ще напише бъдещето на база на това колко е консолидирано, колко вярва на мерките", посочи той.

"Колкото и да е условно, този вирус трудно се поддава на прогнози, но той е част от семейството на коронавирусите, а ние имаме някаква представа за тях. След година и половина той ще започне да се самоограничава. Дали ще има нова вълна на есен ми е трудно да каже. Нещото, с което вирусът отговаря на нашите мерки да го ограничим, е тази изменчивост. За щастие коронавирусите не са много изменчиви, но ако се появи такъв, това ще е проблем за нас. Това е нещо, което няма как да бъде прогнозирано", уточни той.На етапа, на който се намираме има място за нови ваксини и е хубаво да я имаме в България. Но тя трябва да премине по този процес за одобрение. Най-добре е Европейската агенция по лекарствата да одобри, но всяка държава решава сама за себе си“, заяви той.

Най-големият проблем, с който ще се сблъскваме, е да продължим да убеждаваме населението колко е важна ваксинацията, а не каква ваксина да приемем. До месец - месец и половина ще има достатъчно ваксини, но не и достатъчно хора, които искат да се ваксинират.“, завърши доц. Кунчев.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: