Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц.Пандов, ПП: Дигитализацията в здравеопазването е предпоставка за всички наложителни реформи в сектора
Автор: Екип Varna24.bg 16:51 / 20.12.2022Коментари (0)548
©
"Дигитализацията в здравеопазването е предпоставка за всички  наложителни реформи в сектора".  Това послание отправиха днес участниците в в кръглата маса "Електронно здравеопазване", организирана от парламентарната група на "Продължаваме промяната", информира пресцентърът на ПП.

Същинският прогрес в сферата започна след 1-и юни тази година, по времето на кабинета "Петков", отбеляза народният представител доц. Васил Пандов.

Към момента в здравното електронно досие са обхванати дейностите, заплащани от НЗОК, а през последните пет месеца средно на ден са генерирани 130 000 електронни прегледа и 72 000 електронни направления за изследвания.

За този успех той благодари на лекарите и магистър-фармацевтите, които приеха предизвикателството да променят начина си на работа в много случаи с цената на допълнителна инвестиция в техника, повишаване на квалификацията и организационни трудности, стана ясно от думите на доц. Пандов.

Депутатът от ПП подчерта очевидните ползи от електронното здравеопазване: сигурност за пациента чрез постоянен достъп – негов и на лекаря му, до здравното му досие; сигурност на данните; намаляване на бюрокрацията чрез отпадане на хартиените документи; по-бърз обмен на информация и съответно по-бърз и качествен достъп на пациентите до здравни услуги; възможност за проследяване на тенденции и изготвяне на прогнози за заболеваемостта на населението, което води до по-добра превенция; изсветляване на процесите в здравеопазването и по-ефективна борба с корупционните практики в системата.

От "Информационно обслужване" АД се очаква пътна карта на електронното здравеопазване през 2023 г. Все още липсват някои технически решения, например за удостоверяване на присъствието на пациентите. Необходимо е също да се усъвършенстват системите за проследяване на наличностите на лекарствени продукти и за насочване на линейките към лечебни заведения; да се дигитализира хартиеното здравно досие; в НЗИС да се включат дейностите в денталната помощ. Трябва да се въведат в практиката вече разработените нови технологии, например мобилното приложение за предписване на лекарствени продукти и електронният протокол за предписване на скъпоструващи терапии, заплащани по реда на Закона за здравното осигуряване, стана ясно от изказването на доц.Пандов.

"Всичко това изисква добра комуникация и синергия между участниците – медицински специалисти, изпълнителна и законодателна власт, доставчик на технологиите", допълни той.

Народният представител от "Продължаваме промяната" припомни, че дигитализацията в здравеопазването е необратим процес. Най-късно през 2025 г. в ЕС ще започне да се прилага регламент за европейското пространство на здравни данни. Дотогава трябва да имаме действаща Национална здравноинформационна система, съвместима с изискванията на правото на ЕС за обмен на данни и за тяхната защита, се казва в прессъобщението.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: