Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доклад сочи: Опасни храни могат да влязат у нас
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 12.01.2016Коментари (2)485
© Varna24.bg
Контролът за безопасност на храните не е ефективен. Той се осъществява в условията на недостиг на финанси и хора и риск от корупция. Контролът по границите не е според нормите, което създава възможност в България да влязат опасни храни.

Това са част от заключенията на Сметната палата, която приключи одит за ефективността на контрола върху храните.

Липсата на пари и хора възпрепятства текущата дейност и възможностите за последваща проверка за изпълнение на предписанията, става ясно от доклада.

Недостигът на средства в Българската агенция за безопасност на храните е причина за сравнително ниските заплати. Липсва и адекватно материално стимулиране. Добре обучените кадри не са мотивирани и не могат да бъдат задържани, поради което е високо нивото на текучество, става ясно още от одита. Всичко това създава корупционни рискове, е един от изводите на Сметната палата, цитиран от dnes.bg.

Одиторите дават пример - поради липса на административен капацитет проверки са осъществявани само от един инспектор, освен това липсва ротация на инспекторите.

Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение извън работно време за спешни случаи, денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ.

Докладът констатира и че областните дирекции на БАБХ и граничните пунктове са изправени пред сериозното предизвикателство. Там няма изготвени критерии за оценка на риска, с което не са изпълнени нормативните изисквания.
"В един от проверените гранично-инспекционни пунктове например, освобождаването на пратките е извършено преди излизане на резултатите от лабораторния анализ, което поражда рискове на територията на страната да бъдат допуснати опасни храни", се казва още в доклада.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А вносът на "суха кръв", свинска мас и един химикал за задържане на обема от вода? От такъв внос е производството на 90% от колбасите в нашата БГ!!!
Aнонимен
на 12.01.2016 г.
+4
 
 
А добър ден свате. Толкова разфасовъчни пунктове ( знайни и незнайни) има в милата ни татковина, че още хора да назначат пак няма да стане. Не съм почитател на Симеон Сакскобургготски..но беше прав за чипа. Няма как да се оправим. Трябва хирургическа намеса за махане на чипа. Всичко друго което си говорим е пожелателно
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: