Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доколко успешна е една инвестиция в имот, даван под наем?
Автор: Екип Varna24.bg 14:33 / 27.10.2022Коментари (0)989
© Varna24.bg
Средната доходност от отдаване под наем на жилище в София е около 4-4,5%, разказаха брокери на имоти. През последните две десетилетия възвръщаемостта от инвестиция в имоти намалява, защото наемите нарастват по-бавно от цените на апартаментите. Но въпреки това, инвестицията в имот, който да се отдава под наем, остава една от най-добрите възможности за българите, защото осигурява добра печалба. Затова при почти нулевите лихви по банковите депозити много българи предпочитат да вложат парите си в имот. Това е актив, който дава дългосрочна сигурност и съхранява стойността на парите във времена на висока инфлация, казват брокери.

През последните две години немалко имоти бяха купени с инвестиционна цел. Данни на компания за недвижими имоти показват, че между 35% и 40% от покупките на жилища в София са направени с цел инвестиция. Част от купените с цел инвестиция жилища не се отдават под наем, а собствениците им просто искат да съхранят парите си, които преди това са били в банкови депозити. Тези жилища обикновено се продават, когато собственикът има нужда от пари в брой, а не се гони бърза печалба и препродажба веднага след като цената малко нарасне. Причината за това е, че след като продаде жилището собственикът няма друга добра алтернатива да инвестира получените от сделката пари, пише "Труд".

Често сделките с имоти с инвестиционна цел стават заедно с наемателите в тях. Това е изгодно за новия собственик, защото веднага започва да получава доход от инвестицията си. Голяма част от сделките с цел инвестиция стават докато жилището още е в строеж. Причината за това е, че в тези случаи цената е по-ниска и съответно при същия наем имотът ще осигури по-висока доходност. Същевременно при тези сделки купувачът не бърза да се нанесе в новия дом със семейството си и съответно няма проблем да изчака докато жилището бъде завършено.

Новото строителство и повишаването на доходите на хората доведоха до това, че наемателите имат все по-високи изисквания към предлаганите имоти и все повече собственици започват да го осъзнават. Затова те правят допълнителни инвестиции, за да стане имотът им по привлекателен и да могат да получат по-висок наем за него.

Доколко успешна е една инвестиция в имот зависи не само от текущо получавания наем, а и от поскъпването на имота с времето. Дори да има периоди, в които няма наематели, или наемът е по-нисък от първоначалните очаквания на собственика, ако при последваща продажба на жилището получи висока цена, ще се окаже че инвестицията е била изключително успешна.

Тъй като много хора нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, взимат и банков кредит, който добавят към спестяванията си, за да инвестират в имот. В тези случаи не е коректно да се преценява дали инвестицията е добра като се сравняват само наемът с месечните вноски по кредита. Първо вноските по кредита завият от това какъв е делът на собствените пари за реализиране на покупката. Освен това, дори жилището да не се отдава под наем, поскъпването му с времето ще осигури доходност при последваща продажба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: