Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доматът поскъпва поне 5 пъти до трапезата
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 05.07.2016Коментари (3)657
© Varna24.bg
Поне 5 пъти поскъпва доматът от полето до трапезата. В момента червеният и розовият вървят по 50-60 стотинки за килограм на борсата в с. Кърналово, Петричко. В магазините в града стигат до 1,80-2,00 лева за кг. По софийските пазари пък цената е между 2,50 и 4 лева, показа проверка на "Стандарт".

Спекулата е основният проблем в зеленчукопроизводството, негодуват родни производители. Прекупвачи вземат от борсите на ниски цени зеленчуците, а после ги продават на едро 2-3 пъти по-скъпо. Много от тях дори не са регистрирани и не плащат данъци. "Нерегламентираната търговска дейност е навсякъде в страната ни. Стоката минава през 2-3 ръце и всеки си слага надценка. Затова за купувача накрая остава да плати много по-висока от реалната цена", казва земеделският производител Георги Кафтанов, който е председател на Сдружение "Югозапад 2013". Той обяснява, че по пазарите и тържищата е пълно с фиктивни производители, които предлагат зеленчуци и плодове. На практика те обикалят борсите и купуват стока от истинските производители. Това се знае от години, но нищо не се прави, за да се реши проблемът веднъж завинаги, казва Георги Кафтанов.

Много търговци, които държат сергии и магазини, пък не са регистрирани по ДДС, за да не плащат данъци. Те отчитат едва по 20-30 лева оборот на ден, останалите продажби не се отчитат. "В нашия сектор всичко е с главата надолу. Каруцата е поставена пред коня. За нас най-важен е вътрешният пазар. Но големите търговски вериги искат сделките да са по ДДС, а това оскъпява нашата продукция. Тогава те си внасят директно от Гърция зарзават, на чиято цена ние няма как да сме конкурентни. По този начин българската качествена стока залежава, а гръцката, която често е със съмнително качество, се предлага на потребителите", твърди Кафтанов. Друг нерешен проблем, за който производителите алармират от години, е, че у нас се вкарват развалени зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни. Некачествена стока влиза най-често от Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. "На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов.

Според него положението на малките производители може да се облекчи, ако ДДС падне на 10%. Това ще накара производителите да се сдружат и да се регистрират по ДДС, защото ще имат гарантиран пазар.

Между 2,50 лв. и 4 лв. за килограм се харчи българският розов домат на пазар "Ситняково" в столицата. Родните оранжерийни пък се продават по 1,40 лв., а краставиците струват по 1,50 лв./ кг. Търговците се оплакват, че цените падат, но няма купувачи.

"От две седмици насам няма хора и така ще е до септември, докато минат отпуските", вайкат се продавачите. Засега се справят, но смятат, че ще дойде момент, в който ще работят на загуба. "Зареждаме стока от борсите, а не от производителите, защото те нямат касови апарати", каза пред "Стандарт" един от търговците на пазар "Ситняково". По думите му контрабандата и сивият сектор морят търговията с плодове и зеленчуци у нас. Нелегалният внос от Гърция и Турция също пречи на родните производители.

"Цените на зеленчуците и плодовете са поносими, дори в момента мисля, че има сезонно намаление". Това коментира Юлияна Марковска от София, която беше дошла на пазар "Ситняково" за домати, краставици и картофи. "Купувам всички сезонни плодове и зеленчуци, не се лишаваме от нищо вкъщи", посочи софиянката. По думите й надценките в цените на плодовете и зеленчуците на всички пазари в столицата са доста големи и тя вече се е примирала с този факт. "Предпочитам да купувам български плодове и зеленчуци, независимо че са по-скъпи", допълни още Марковска.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 05.07.2016 г.
0
 
 
Затова избягвам пазарчетата и магазините,а си купувам истински зеленчуци от производител.
+1
 
 
Неделя се прибирах от екскурзия - на сергия до с.Баня Карловско - български домати - 0.79ст , краставица - 0.29ст ,диня - 0,49 ст. - вички знаем цените по магазините и пазарите в Пловдив !!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: