Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дончо Барбалов: През идните месеци ни предстоят трудни срещи с инфлация и с нарастващи цени
Автор: Йоланда Пелова 12:45 / 08.09.2022Коментари (0)730
©
Личен архив
Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и здравеопазване" в Столична община, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" 

В петък, на 9 септември, предстои обществено обсъждане за отчета за изпълнението на бюджета на Столична община за изминалата 2021 година. Г-н Барбалов, какви са параметрите на бюджета, които ще бъдат обсъждани с гражданите?


Отчетът показва едно доста добро изпълнение на бюджета на общината за 2021 година. Както знаете, общината е може би втората по големина финансова структура в страната след държавата. Имаме 60 второстепенни разпоредители, включително районите, които са самостоятелни от финансова гледна точка, театри и други институции, включително 441 третостепенни разпоредители. Така че цялата ни структура са към 500 единици. Бюджетът за миналата година беше в размер на 2 065 000 000 лева. Отчитаме 100% изпълнение на общинските приходи и доста добра събираемост както от данъци, така и от общински такси.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's наскоро потвърди кредитният рейтинг на столицата. Какво означава това за София? Какви са ползите на града от този рейтинг?

Това е едно изключително добро признание за успеха на екипа на г-жа Фандъкова и на финансовото направление през изминалата година. На практика това, което агенцията прави, отчита, че през 2021 година сме се справили изключително добре с ковид предизвикателствата както в регулирането на приходите на бюджета, така и в контрол върху разходната част на бюджета. Отчита се също нещо, за което всички софиянци трябва да се гордеем, че все пак столицата е водеща в икономическото развитие на страната. Голямата икономика на страната е точно столичната икономиката. Това също е един добър фактор, който дава основания за инвестиционния рейтинг на Столична община, който за поредна година е равен на този на държавата. Така че всички софиянци трябва да се гордеем с това признание както за работата на общината, така и за работата на всеки, който живее в този град и допринася за неговото развитие.

Преди десетина дни Столична община пусна на своя сайт нови публични регистри, които вече са достъпни за всички, за всички софиянци. Какви справки могат да се правят чрез тях?

Да, това е изключително интересна информация, която е на разположение на всеки онлайн. Това са два реално регистрира: единият регистър за общинската собственост, другият е регистър с информация за всички сделки, които общината е сключвала от 2008 година насам. Регистър за общинска собственост се поддържа с помощта на районните администрация, които въвеждат информация за общинските имоти, и там всеки, който се интересува, може да търси, да намира информация дали даден имот е отдаден под наем, дали има акт за общинска собственост, кои са общинските имоти в определени райони, по адреси може да се търси. Има страшно много и полезна информация за всички хора, които са активни в своето отношение към града. А що се отнася за Регистър за общинската собственост, там има подробна информация кой имот кога е отчужден, кога е продаден, и всеки, който се интересува, би могъл да види, да направи справка и да е запознат с имотното състояние на общината.

Г-н Барбалов, предстоят ни избори наесен. Какви са вашите очаквания?

Моите очаквания са хората да гласуват с разум, да гласуват за това да имаме едно стабилно управление, защото през идните месеци ни предстоят трудни срещи с инфлация, с нарастващи цени. И много важно е всички като нация да се обединим, да излъчим едно стабилно управление, за да можем заедно да се преборим със задаващите се икономически предизвикателства пред нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: