Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавата праща 4000 чиновници на курсове
Автор: Екип Varna24.bg 17:18 / 17.08.2016Коментари (0)944
©
Близо 4000 чиновници ще преминат през куп курсове за придобиване на нови умения и за повишаване на квалификацията им до края на годината. Това съобщиха за "Монитор" от Института по публична администрация към Министерския съвет, който вече е готов с графика за обученията през следващите месеци и го е предоставил на ведомствата. В момента текат заявките, а самите курсове ще стартират от средата на септември в групи от поне 12 души. Всяка администрация трябва да посочи служителите си, които ще бъдат изпратени за подготовка. През обучение ще преминат и новопостъпилите кадри, за да получат насоки за дебрите в държавната администрация.

Сред планираните курсове са например такива за етично поведение и за предотвратяване на корупцията.

Цената на всеки от тях е по 160 лв. По време на обучението служителите ще разберат как етичните стандарти могат да утвърдят положителен публичен образ на администрацията в обществото и да ограничат корупцията. Ще се развият умения и за разпознаване и решаване на морални дилеми и конфликти.

В рамките на курса "Открита и прозрачна администрация" пък чиновниците ще се запознаят със световни и европейски практики в тази сфера.

Някои от обученията са насочени конкретно към ръководните кадри в бюрократичната машина. Така например при курса "Екипна ефективност" с цена 200 лв. ще се разглеждат различни подходи за мотивиране 
на екипа и за постигане на общи цели. 

Шефовете в администрациите ще се обучават и как да решават конфликти, да се справят с проблемно поведение на свои служители и как да контролират емоциите.
Предвиден е и курс "Стратегическо лидерство и управление на промяната". Освен теоретични постановки, той включва и дискусии по въпроси за отговорността на лидера за обществения имидж на организацията, за изграждането на климат на доверие, за повишаване на удовлетвореността на служителите.

Чиновниците ще подобряват и уменията си за представяне пред публика, като обучението ще включва усвояване на риторични похвати, както и тънкости за презентации.
 
В курса "Интелигентна администрация. Интелигентен град" пък служителите ще се запознаят със световните практики за това как гражданите да получават бързо и лесно търсената от тях информация за града си през смартфона. Цената на това обучение е 90 лв.

Най-солено излизат езиковите курсове. Така например заложените обучения по презентационни умения на английски и по комуникативни на немски и на френски излизат по 270 лв.

За чиновниците се подготвя и задграничен курс по проект за въвеждане на системи за управление на качеството и за самооценка. С него 16 отбрани служители ще бъдат пратени в Маастрихт догодина.

Наред с подготовката на обученията за служителите си, държавната администрация отваря врати и за нови попълнения въпреки отпускарския период. Така например само в министерствата са пуснати 19 свободни чиновнически позиции. В някои от обявите за набиране на кадри обаче е заложена широка ножица в предлаганата заплата. Така например за главен юрисконсулт в Министерството на външните работи е посочено възнаграждение в границите от 440 до 2450 лв., като конкретната сума щяла да се определи тепърва в хода на процедурата по назначаване. За старши експерт в дирекция "Бюджет и финанси" на същото ведомство пък заплатата може да варира от 420 до 1250 лв. В Министерството на земеделието пък има обявени две свободни ръководни позиции - шеф на дирекция "Хидромелиорации, инвестиционна политика и концесии", както и ръководител на Инспекторат за контрол на администрацията. 

И за двете длъжности се предлага завидно възнаграждение от поне 2200 лв.

Най-много свободни чиновнически места пък е обявило Министерството на вътрешните работи - осем, като повечето са за Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности", както и за "Гранична полиция".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: