Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавата си търси 200 млн. лв., ето кои ще са опарените
Автор: Екип Varna24.bg 11:46 / 29.03.2024Коментари (0)2024
©
Държавата пуска емисия ДЦК, като на аукцион на 15 април ще бъдат продадени тригодишни книжа за 200 млн. лв. Това става ясно от емисионния календар на финансовото министерство. Така дълг от вътрешния пазар ще бъде взет след близо година и половина прекъсване.

На аукционите купувачи на ДЦК са банките, инвестиционните и пенсионните фондове и застрахователите. Това означва, че държавата ще търси от тях 200 млн. лв. заем през април. По-нататък през годината финансовото министерство има планове да потърси финансиране за държавната хазна и от домакинствата. В емисионния календар е отбелязано, че през 2024 година ще се предложат и стандартизирани дългови инструменти с фиксиран лихвен процент, предназначени за професионални и непрофесионални инвеститори. Което означава, че тези ДЦК ще могат да се купят от всеки. Дали книжата ще бъдат пуснати през аукцион, провеждан от БНБ, или на фондовата борса, тепърва ще се уточнява. Целта на държавата е да се възползва от натрупаните от домакинствата средства в банките, които вече са почти 81 млрд. лева. С пускането на ДЦК за всички правителството ще се опита да вземе евтин заем с лихва в рамките на 2-3%. Такава доходност обаче е актрактивна на фона на депозитите, при които тя стига едва до 2%, и то в редки случаи и при по-малките банки.

През тази година най-вероятно ще бъдат пуснати и еврооблигации. За 2024 г. е предвиден таван за нов дълг от 11,7 млрд. лв. Тази сума трудно би могла да се събере само от вътрешния пазар. Парите ще се използват за покриване на предвидения дефицит в бюджета от 5,8 млрд. лв. Освен това през тази година трябва да се платят и близо 3,5 млрд. лева по вече пуснати емисии ДЦК и еврооблигации.

От финансовото министерство отбелязват, че занапред ще има по-голяма прозрачност при пускането на нов дълг и предстоящите аукциони ще се обявяват по-рано. Така инвеститорите щели да са наясно какви книжа и на каква стойност могат да купят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: