Държавната опера Варна е представена в инициативата "Емблематичните сгради на България"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:37 / 03.10.2014
1325
Вчера стартира инициативата "Емблематичните сгради на България". Иновативният проект популяризира значими реновирани или реставрирани през последните години обекти, които са незаменима част от културно-историческото наследство на страната ни.

До 30 ноември всеки може да направи своеобразно пътуване до 12 паметника на културата от цялата страна на сайта www.emblematichnitesgradi.com и чрез специално създадено мобилно приложение. Там посетителите могат да разгледат техни снимки и 3D модели, да се запознаят с любопитни факти от историята им и да гласуват за любимата си емблематична сграда. Обектът с най-много гласове ще бъде отличен на церемонията по награждаване в конкурса "Сграда на годината 2014".

Освен държавната опера Варна в инициативата са представени: Априловската гимназия (Габрово); Боянската църква "Св. Никола и Св. Пантелеймон", (София); Малката базилика (Пловдив); Музеят под базиликата "Света София" (София); Народен театър "Иван Вазов" (София); Национална художествена галерия (София); Национална опера и балет (София); Славейковото школо (Трявна); Театрален комплекс "Сава Огнянов" (Русе); Хан Хаджи Николи (Велико Търново); Цари Мали град (Белчин).

Културният проект ще бъде представен и с интерактивни изложби на 12-те обекта. Те ще бъдат достъпни за всички в периода 7 - 22 октомври, в Пловдив на ул. "Княз Александър I" (в близост до сградата на Община Пловдив) и в София на бул. "Витоша". С помощта на специални маркери, поставени на изложбените пана, сградите ще могат да "оживеят" на екрана на всеки смарт телефон и таблет.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за затруднения при тази услуга
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов за АЕЦ "Козлодуй": Няма да ви стигнат нито работниците, н...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).